Грата «Dofinua»
(покроковий рецепт з фото)
Гратен "дофінуа" вважається найсмачнішим блюдом з картоплі, хоча готується дуже просто. Як майже всі страви французької кухні, блюдо жирне і калорійне, зігріває і насичує в холодні зимові дні. Поділюся, як приготувати гратен "дофінуа".
За правилами, це блюдо запікається без сиру, а сир подається окремо, до вже готового гарячої страви. При приготуванні використовується кисломолочний продукт "крем-фреш", замінити який можна звичайними жирними вершками або приготувати крем-фреш будинку з 30% -них вершків і сколотин.
- Картопля - 800 грам
- Молоко незбиране - 300 мілілітрів
- Свіжий крем - 500 мілілітрів
- Вершкове масло - 100 грам
- Часник - 2 зубчики
- Мускатний горіх тертий - За смаком
- Перець чорний мелений - За смаком
- Сіль - За смаком
1
Картопля почистіть, промийте і натріть на спеціальній тертці тонкими круглими слайсами, не товще 3 мм.
2
Покладіть картоплю в глибокий сотейник, влейте молоко, 300 мл крем Fresh, додайте вершкове масло, подрібнений часник, мускатний горіх, чорний перець і сіль.
3
Доведіть вміст сотейника до кипіння, потім зменшіть вогонь до середнього і готуйте ще 8 хвилин. Обережно перемішайте картопля лопаткою, щоб він не пристав до дна сотейника. Весь картопля повинна бути покритий вершками.
4
Викладіть картоплю в форму для запікання, розрівняйте поверхню і залиште на 10-15 хвилин, щоб картопля трохи охолов і просочився усіма ароматами.
5
На картопля покладіть і розподіліть рівномірним шаром залишилися 200 мл. Свіжий крем.
6
Запікайте картопля 15 хвилин в гарячій духовці, попередньо нагрітій до 180 градусів. Готовність страви можна перевіряти тонким гострим ножем.
7
Блюдо готово, коли верхня скоринка стане золотистого кольору. Подайте картопля гарячим, прямо в формі для запікання.