Ферганський плов
(покроковий рецепт з фото)
Хочете приготувати справжній ферганський плов? Тоді сміливо вирушайте на кухню і запасайтеся необхідними інгредієнтами, адже приготувати його може навіть початківець кулінар.
Якщо плов у вас не завжди вдається більше схожий на кашу, то приготуйте ферганський плов за цим рецептом і у вас вийде справжнє традиційне узбецьке блюдо. Рецепт нескладний, головне - уважність. Хай щастить!
- М'ясо - 1.5 кілограма
- Мал - 1 кілограм
- Цибулина - 2-3 штук
- Морква - 3-4 штук
- Часник - 2-3 штук (цілком головки)
- Гострий перець - 2-3 штук
- Сало - 100 грам
- Рослинна олія - 3-4 Ст. Ложок
- Зіра - 1 щіпка
- Сіль - 1 щіпка
- Куркума і паприки - 1 щіпка (по бажанню)
1. Класичний рецепт ферганського плову припускає використання баранини і курдючного сала. Втім, його можна злегка змінити, використовуючи ті інгредієнти, які є вдома.
2. У глибокому казані (або іншої ємності для приготування плову) розтопити на сильному вогні сало. Коли жиру буде досить, дістати шматочки сала, а до жиру влити трохи рослинного масла.
3. Цибулини очистити і крупно нарізати. Надіслати в казан до розпеченого маслу.
4. Лук повинен буквально варитися в маслі, при цьому необхідно стежити, щоб він не згорів.
5. Через кілька хвилин можна закладати м'ясо. Його необхідно помити, просушити і нарізати порційними шматочками (краще зробити це заздалегідь).
6. Через 3-5 хвилин м'ясо вже стане золотитися і придбає апетитну кірочку.
7. Саме час закладати морква. Її необхідно заздалегідь вимити, очистити і нарізати соломкою.
8. Приправити м'ясо дрібкою зіри.
9. При бажанні можна додати ще куркуму і паприку.
10. Надіслати в казан цілком головки часнику і стручки гострого перцю.
11. Залити весь вміст казана водою.
12. Спробувати і при необхідності посолити або додати спецій. Гасити близько 1 години під щільно закритою кришкою. Потім вийняти часник і перець на окрему тарілку (але не викидати). Надіслати в казан заздалегідь промитий і замочений в холодній воді рис.
13. Необхідно гасити плов на повільному вогні без кришки, поки не википить вся вода.
14. Саме час відправити назад в казан часник з перцем, накрити кришкою і на повільному вогні томити ще близько півгодини. От і все, традиційний ферганський плов в домашніх умовах готовий.