Рецепт Азербайджанський плов з бараниною фото

Азербайджанський плов з бараниною
(покроковий рецепт з фото)

Азербайджанська кухня
М'ясо, Крупи, Баранина, Мал, Довгозерний рис
Вегетаріанське харчування
На обід, На вечерю
Гарячі страви, Плов

Найсмачніший і ароматний плов - це азербайджанський, якщо приготувати його правильно, він виходить настільки приголомшливий, що всі інші варіанти плову просто меркнуть на його тлі, повірте мені.

Багато з нас думають, що сучасний спрощений варіант плову і є справжній і єдино вірний, але ж це зовсім не так. Тому сьогодні я пропоную згадати традиційну азербайджанську кухню і зокрема рецепт приготування азербайджанського плову з бараниною. При найближчому розгляді виявляється, що між традиційним і сучасним варіантом спільного не так вже й багато: лише рис і м'ясо. А ось в самому способі приготування і подачі плову є суттєва різниця, тому я пропоную вам ознайомитися уважно з рецептом азербайджанського плову з бараниною з фото і приготувати це приголомшливе блюдо самостійно.

  • Баранина - 1 кілограм (лопатки без кісток)
  • Рис довгозерний - 2 склянки
  • Цибуля ріпчаста - 6-8 штук
  • Картопля - 4 штуки
  • Чорнослив - 100 грам
  • Ізюм - 100 грам
  • Вершкове масло - 150 грам
  • Зелень свіжа - 80-100 грам(Braai, петрушка)
  • Сумах - 1 Ст. Ложка (гранат сушений)
  • Чебрець - 0, 5 чайних ложки
  • Куркума - 0, 5 чайних ложки
  • Масло оливкове - За смаком (для смаження)
  • Перець чорний мелений - За смаком
  • Сіль - За смаком
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 1
Почнемо приготування з підготовки рису, для початку його слід дуже ретельно промити під проточною водою кілька разів, поки вода після рису не стане прозорою.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 2
Тепер наливаємо в каструлю воду, солимо її трохи і доводимо до кипіння. Як тільки рідина закипить, викладаємо в каструлю рис і перемішуємо все. Варимо рис на повільному вогні протягом 10 хвилин так, щоб він залишався трохи твердоватим (з зубком).
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 3
Відварений рис відкидаємо на друшляк і промиваємо під холодною водою.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 4
Далі нам слід розтопити вершкове масло, але так щоб воно при цьому не нагрівалася занадто сильно. Це можна зробити на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 5
Тепер чистимо і промиваємо картопля.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 6
Нарізаємо його на досить товсті скибочки (0, 5 см) і викладаємо на дно змащеної маслом каструлі, щоб рис не пригоріла.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 7
Приблизно половину відвареного рису змішуємо з половиною вершкового масла і викладаємо його в каструлю на картоплю.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 8
Поверх цього рису викладаємо залишився рис, поливаємо його другою половиною вершкового масла і посипаємо куркумою. Тушкуємо рис на повільному вогні протягом години, це можна зробити як на плиті, так і в духовці (при 180 градусах на самому нижньому ярусі).
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 9
Далі займемося приготуванням м'яса, очищаємо баранину від плівок і жив і нарізаємо на невеликі шматочки (2-2, 5 см шириною). Викладаємо м'ясо в розігріте оливкове масло і смажимо до рум'яної скоринки.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 10
Баранинаповинна смажитися в один шар, якщо все м'ясо відразу не поміщається, його слід смажити частинами.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 11
Обсмажене м'ясо перекладаємо в чисту товстостінну каструлю або в казан.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 12
На сковороду, в якій смажилася баранина, наливаємо півсклянки води і дерев'яною лопаткою трьом дно сковороди, щоб всі залишки м'яса перемішалися з рідиною. Отриману водичку переливаємо в каструлю з обсмаженою бараниною.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 13
Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 14
Викладаємо цибулю в каструлю з м'ясом і ставимо її на середній вогонь. Як тільки рідина в каструлі закипить, зменшуємо вогонь до мінімального.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 15
Акуратно перемішуємо вміст каструлі.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 16
Далі промиваємо під водою і подрібнюємо свіжу зелень.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 17
Викладаємо її до м'яса і цибулі, додаємо чебрець і сумах. Знову перемішуємо все, накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо баранину протягом 40 хвилин, час від часу помішуючи її.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 18
Тепер ми промиваємо курагу та ізюм і заливаємо сухофрукти окропом хвилин на 10.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 19
Коли м'ясо буде готове (через 40 хвилин), викладаємо сухофрукти в каструлю. Знову накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо все ще пів години. В кінці приготування баранину слід посолити і поперчити за смаком, дати хвилин 10 настоятися під кришкою. Верхній шар готового рису акуратно перемішуємо, щоб куркума рівномірно розподілилася в ньому, але так щоб не зачепити нижній білий шар рису.
азербайджанський плов з бараниною - фото крок 20
Подається азербайджанський плов з бараниною так: в середину тарілки викладається рис (і жовтий, і білий) з шматочками картоплі, на рис кладемо трохи м'яса з цибулею і сухофруктами, готову страву можна посипати свіжою зеленню і подавати до столу. Приємного всім апетиту!

Схожі рецепти