Азербайджанський плов з бараниною
(покроковий рецепт з фото)
Найсмачніший і ароматний плов - це азербайджанський, якщо приготувати його правильно, він виходить настільки приголомшливий, що всі інші варіанти плову просто меркнуть на його тлі, повірте мені.
Багато з нас думають, що сучасний спрощений варіант плову і є справжній і єдино вірний, але ж це зовсім не так. Тому сьогодні я пропоную згадати традиційну азербайджанську кухню і зокрема рецепт приготування азербайджанського плову з бараниною. При найближчому розгляді виявляється, що між традиційним і сучасним варіантом спільного не так вже й багато: лише рис і м'ясо. А ось в самому способі приготування і подачі плову є суттєва різниця, тому я пропоную вам ознайомитися уважно з рецептом азербайджанського плову з бараниною з фото і приготувати це приголомшливе блюдо самостійно.
- Баранина - 1 кілограм (лопатки без кісток)
- Рис довгозерний - 2 склянки
- Цибуля ріпчаста - 6-8 штук
- Картопля - 4 штуки
- Чорнослив - 100 грам
- Ізюм - 100 грам
- Вершкове масло - 150 грам
- Зелень свіжа - 80-100 грам(Braai, петрушка)
- Сумах - 1 Ст. Ложка (гранат сушений)
- Чебрець - 0, 5 чайних ложки
- Куркума - 0, 5 чайних ложки
- Масло оливкове - За смаком (для смаження)
- Перець чорний мелений - За смаком
- Сіль - За смаком
Почнемо приготування з підготовки рису, для початку його слід дуже ретельно промити під проточною водою кілька разів, поки вода після рису не стане прозорою.
Тепер наливаємо в каструлю воду, солимо її трохи і доводимо до кипіння. Як тільки рідина закипить, викладаємо в каструлю рис і перемішуємо все. Варимо рис на повільному вогні протягом 10 хвилин так, щоб він залишався трохи твердоватим (з зубком).
Відварений рис відкидаємо на друшляк і промиваємо під холодною водою.
Далі нам слід розтопити вершкове масло, але так щоб воно при цьому не нагрівалася занадто сильно. Це можна зробити на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
Тепер чистимо і промиваємо картопля.
Нарізаємо його на досить товсті скибочки (0, 5 см) і викладаємо на дно змащеної маслом каструлі, щоб рис не пригоріла.
Приблизно половину відвареного рису змішуємо з половиною вершкового масла і викладаємо його в каструлю на картоплю.
Поверх цього рису викладаємо залишився рис, поливаємо його другою половиною вершкового масла і посипаємо куркумою. Тушкуємо рис на повільному вогні протягом години, це можна зробити як на плиті, так і в духовці (при 180 градусах на самому нижньому ярусі).
Далі займемося приготуванням м'яса, очищаємо баранину від плівок і жив і нарізаємо на невеликі шматочки (2-2, 5 см шириною). Викладаємо м'ясо в розігріте оливкове масло і смажимо до рум'яної скоринки.
Баранинаповинна смажитися в один шар, якщо все м'ясо відразу не поміщається, його слід смажити частинами.
Обсмажене м'ясо перекладаємо в чисту товстостінну каструлю або в казан.
На сковороду, в якій смажилася баранина, наливаємо півсклянки води і дерев'яною лопаткою трьом дно сковороди, щоб всі залишки м'яса перемішалися з рідиною. Отриману водичку переливаємо в каструлю з обсмаженою бараниною.
Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями.
Викладаємо цибулю в каструлю з м'ясом і ставимо її на середній вогонь. Як тільки рідина в каструлі закипить, зменшуємо вогонь до мінімального.
Акуратно перемішуємо вміст каструлі.
Далі промиваємо під водою і подрібнюємо свіжу зелень.
Викладаємо її до м'яса і цибулі, додаємо чебрець і сумах. Знову перемішуємо все, накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо баранину протягом 40 хвилин, час від часу помішуючи її.
Тепер ми промиваємо курагу та ізюм і заливаємо сухофрукти окропом хвилин на 10.
Коли м'ясо буде готове (через 40 хвилин), викладаємо сухофрукти в каструлю. Знову накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо все ще пів години. В кінці приготування баранину слід посолити і поперчити за смаком, дати хвилин 10 настоятися під кришкою. Верхній шар готового рису акуратно перемішуємо, щоб куркума рівномірно розподілилася в ньому, але так щоб не зачепити нижній білий шар рису.
Подається азербайджанський плов з бараниною так: в середину тарілки викладається рис (і жовтий, і білий) з шматочками картоплі, на рис кладемо трохи м'яса з цибулею і сухофруктами, готову страву можна посипати свіжою зеленню і подавати до столу. Приємного всім апетиту!