Дріжджовий хліб з нори
(покроковий рецепт з фото)
Спосіб приготування домашнього хліба з використанням морських водоростей (нори) припаде до душі всім, хто любить незвичайну і корисну випічку. Запам'ятовуйте рецепт!
В даному рецепті передбачено випікання в мультиварці, однак цей хліб можна спекти і в духовці. Час випічки при цьому складе 50-60 хвилин при 180 градусах.
- Нори - 2 штуки (листи для японських ролів)
- Борошно пшеничне - 500-600 грам
- Висівки - 30 грам (пшеничні)
- Вода - 2 склянки
- Дріжджі - 10 грам (сухі)
- Олія - 40 мілілітрів (соняшникова)
- Сіль кухонна - 1 Чайна ложка
Підготуйте всі інгредієнти для випікання дріжджового хліба з нори. Пшеничні висівки, зазначені в складі, можна виключити. Це не вплине на якісні характеристики готової випічки.
Листи норі порвіть на дрібні шматочки і помістіть в миску, в якій надалі будете замішувати тісто. Залийте їх гарячою водою (1 ст.) і дайте набрякнути (5-10 хвилин).
Перемішайте набряклі водорості для розчинення великих шматочків, влийте воду, що залишилася (1 ст.). Вона повинна бути холодною, щоб нормалізувати температуру суміші перед внесенням дріжджів. Всипте дріжджі в теплу (30-35 градусів) суміш.
З'єднайте дріжджі з рідиною за допомогою ложки, залиште вміст миски в теплому місці. Через 10-15 хвилин поверхню спіниться. Це говорить про активізацію дріжджів.
Додайте в суміш висівки, сіль і поступово всипати просіяне борошно, перемішуючи тісто ложкою.
В кінці замісу влийте олію і зберіть тісто в грудку. Залиште в теплому місці до збільшення в об'ємі в 1, 5-2 рази (30-40 хвилин).
Тісто має добре піднятися. При необхідності залиште його ще на деякий час в теплі.
Обімніть руками готове тісто, розділи 7 частин. Сформуйте з них кульки, викладіть в змащену маслом чашу мультиварки у вигляді ромашки (по бажанню). Поставте хліб на расстойку (25 хвилин), використовуючи режим "підігрів" або "мультіповар" (температура - 35 градусів).
Випікайте хліб протягом 80 хвилин з одного боку (режим "випічка" ), а потім переверніть його за допомогою контейнера для варіння на пару і печіть ще 20 хвилин з іншого боку.