Брізоль з фаршу
(покроковий рецепт з фото)
Брізоль, як і знаменитий жюльєн, це скоріше не блюдо, а спосіб приготування - найрізноманітніші продукти обсмажують у збитих яйцях і виходить бризоль. Пропоную вам класичний рецепт бризолу з фаршу - не найпростіше, але надзвичайно смачну і поживну страву!
Щоб приготувати бризоль, потрібна певна вправність. Втім, якщо ви часто працюєте з тестом і призвичаїлися розгортати навіть складні його види, бризоль не завдасть вам серйозних клопотів. Отже, приступимо!
Фарш беріть будь - з курячим бризоль вийде більш дієтичним, зі свинячим - соковитим. З приводу подвійного прокручування через м'ясорубку - теж повна свобода думки. Комусь подобається добре подрібнений фарш (та він і прожарівается, прямо скажемо, краще), хтось віддає перевагу більш грубий помел. Я схиляюся в бік дрібного.
Додаємо у фарш яйце, сіль, перець, добре його вимішуємо і відбиваємо.
Ділимо фарш на кілька кульок - за кількістю бризолу. Залежати ця кількість буде від вашої сковороди - чим менше сковорода, тим більше кульок. На маленькій сковороді брізолі, звичайно, смажити легше. В середньому з 0, 5 кг фаршу виходить 5 бризолу.
Обробну дошку присипаємо борошном і викладіть на неї кульку з фаршу. А тепер зробимо з нього корж, намагаючись надати їй якомога більше рівні обриси. Це можна робити руками або качалкою, а також скористатися харчовою плівкою або целофаном - через нього розгортати буде простіше. Загалом, експериментуйте! В результаті у вас повинна вийти тонка коржик (приблизно 2-3 мм завтовшки).
Звичайно, чим більше борошна фарш вбере, тим простіше буде сформувати коржі. Але переборщивши з борошном ви отримаєте жорсткі підошви з фаршу, не бриз. Так що будьте пильні!
У мисці збиваємо яйце з чайною ложкою молока і дрібкою солі, а потім переливаємо його в широку плоску тарілку.
Обережно перемещаем корж в тарілку, а потім також акуратно відправляємо її в розігріту сковороду з невеликою кількістю масла. Вогонь - середній.
Обсмажуємо з одного боку, потім лопаткою дуже обережно перевертаємо на іншу. Брізолі повинні добре прожаритися, але не підгоріти, так що стежимо за температурою.
Готовий бризоль викладаємо на чисту тарілку. Наступні - на нього, стопкою.
Ну ось, справа практично зроблено. Залишилося покласти в кожен бризоль трохи начинки (це можуть бути свіжі або мариновані овочі з білим або томатним соусом), а потім скласти їх навпіл або згорнути в трубочку. Втім, брізолі гарні і без начинки - їх можна класти на скибочки хліба, посипати зеленню і є з салатом або чаєм.
Ось такі вони, ці зовсім не складні брізолі!
- Фарш - 0, 5 кілограма
- Яйця курячі - 6 штук (кількість може змінюватися в залежності від кількості бризолу: на кожен бризоль по яйцю + 1 яйце на фарш)
- Борошно - 0, 5 склянки
- Рослинна олія - 5 Ст. Ложок
- Молоко - 5 чайних ложок
- Сіль - За смаком
- Перець чорний мелений - За смаком
Фарш беріть будь - з курячим бризоль вийде більш дієтичним, зі свинячим - соковитим. З приводу подвійного прокручування через м'ясорубку - теж повна свобода думки. Комусь подобається добре подрібнений фарш (та він і прожарівается, прямо скажемо, краще), хтось віддає перевагу більш грубий помел. Я схиляюся в бік дрібного.
Додаємо у фарш яйце, сіль, перець, добре його вимішуємо і відбиваємо.
Ділимо фарш на кілька кульок - за кількістю бризолу. Залежати ця кількість буде від вашої сковороди - чим менше сковорода, тим більше кульок. На маленькій сковороді брізолі, звичайно, смажити легше. В середньому з 0, 5 кг фаршу виходить 5 бризолу.
Обробну дошку присипаємо борошном і викладіть на неї кульку з фаршу. А тепер зробимо з нього корж, намагаючись надати їй якомога більше рівні обриси. Це можна робити руками або качалкою, а також скористатися харчовою плівкою або целофаном - через нього розгортати буде простіше. Загалом, експериментуйте! В результаті у вас повинна вийти тонка коржик (приблизно 2-3 мм завтовшки).
Звичайно, чим більше борошна фарш вбере, тим простіше буде сформувати коржі. Але переборщивши з борошном ви отримаєте жорсткі підошви з фаршу, не бриз. Так що будьте пильні!
У мисці збиваємо яйце з чайною ложкою молока і дрібкою солі, а потім переливаємо його в широку плоску тарілку.
Обережно перемещаем корж в тарілку, а потім також акуратно відправляємо її в розігріту сковороду з невеликою кількістю масла. Вогонь - середній.
Обсмажуємо з одного боку, потім лопаткою дуже обережно перевертаємо на іншу. Брізолі повинні добре прожаритися, але не підгоріти, так що стежимо за температурою.
Готовий бризоль викладаємо на чисту тарілку. Наступні - на нього, стопкою.
Ну ось, справа практично зроблено. Залишилося покласти в кожен бризоль трохи начинки (це можуть бути свіжі або мариновані овочі з білим або томатним соусом), а потім скласти їх навпіл або згорнути в трубочку. Втім, брізолі гарні і без начинки - їх можна класти на скибочки хліба, посипати зеленню і є з салатом або чаєм.
Ось такі вони, ці зовсім не складні брізолі!