Şamali
(покроковий рецепт з фото)
Şamali - це манний пиріг, просочений лимонним або апельсиновим сиропом. Його батьківщиною прийнято вважати Кіпр.
Зверніть увагу на консистенцію кефіру. Саме від нього залежить густота тіста і надалі його структура. Якщо кефір жирний, густий, то його знадобитися трохи більше зазначеної кількості.
- Манна крупа - 200 грам
- Кефір - 120 мілілітрів
- Цукор - 150 грам(50 грам в тісто, 100 грам в сироп)
- Сода - 3 грами
- Ванілін - За смаком
- Вода - 50 мілілітрів (для сиропу)
- Лимон - 1/4 штуки (для сиропу)

Підготуйте необхідні інгредієнти.

Змішайте манну крупу, 50 грам цукру, соду, ванілін. Додайте кефір.

Ретельно перемішайте. Тісто буде мати "мажущейся" консистенцію. Якщо тісто розсипається, то додайте ще трохи кефіру, але не перелийте, рідким тісто бути не повинно.

Візьміть квадратну форму (розмір 15 з 15), вистелити пергаментом і викладіть тісто.

Розрівняйте тісто. Товщина тесту повинна бути 1, 5 см.
Розігрійте духовку до 190 градусів і поставте випікатися пиріг на 20-25 хвилин.
Розігрійте духовку до 190 градусів і поставте випікатися пиріг на 20-25 хвилин.

Приготуйте сироп. У каструлю налийте воду, додайте 100 грам цукру і 1 ст. Ложку свіжовичавленого соку лимона. Поставте на середній вогонь. Після закипання, вогонь збавте і проваріть до загустіння протягом 10-15 хвилин, помішуючи.

Коли пиріг спечеться він матиме красивий рум'яний колір.

Дістаньте пиріг з форми, але пергамент не знімайте. Перекладіть випічку на блюдо або дошку. Візьміть дерев'яну шпажку і максимально зробіть наколи по всій поверхні.

Просочіть пиріг готовим сиропом.

Залиште на 30-40 хвилин.

Готовий пиріг наріжте на шматочки.

Смачного!