Вірменський хліб «матнакаш»
(покроковий рецепт з фото)
Любителям відкривати для себе традиційні страви різних кухонь світу рекомендую цей досить простий варіант, як приготувати вірменський хліб "матнакаш" . Ніколи навіть не чули про таке? Спробуйте!
Якщо ви любите лаваш, то вірменський хліб "матнакаш" в домашніх умовах обов'язково варто спробувати приготувати. Він дуже ніжний, з хрусткою рум'яною скоринкою, прекрасно підходить як доповнення для перших або м'ясних страв, так і на сніданок або на пікнік. Незважаючи на те, що процес займає чимало часу, рецепт зовсім нескладний.
- Вода - 0.5 склянки
- Борошно - 1 Склянка(+ 1 столова ложка)
- Сухі дріжджі - 3 грами
- Рослинна олія - 1 Чайна ложка
- Сіль - 0.5 чайних ложки
- Цукор - 0.5 чайних ложки
1. Рецепт приготування вірменського хліба "матнакаш" починається з опари. У теплу воду відправте дріжджі, розчинити їх. Просійте половину борошна, додайте в воду і перемішайте. Залиште на пару годин в теплому місці.
2. У глибоку чашу просійте решту борошна з сіллю. Додайте цукор і викладіть опару. Вимішувати тісто потрібно не менше 15-20 хвилин, щоб воно було досить однорідним. Після накрийте чашу, приберіть її в тепле місце. Тісто має підійти, його потрібно обминути, а після повторіть процес ще раз.
3. В результаті тісто збільшиться приблизно в 3 рази і стане повітряним. Дуже важливо вибирати хороші свіжі дріжджі, інакше можна просто зіпсувати вірменський хліб "матнакаш" в домашніх умовах.
4. Скачайте тісто в кульку (можна розділити на його на 2-3 порції), дайте йому підійти хвилин 15-20. Тим часом в невелику мисочку відправте ложку борошна, яку потрібно розвести холодною водою до стану киселю.
5. Тепер найцікавіший процес - формування хліба. Підготуйте жароміцних форму, змащену невеликою кількістю рослинного масла. Викладіть на неї кульку тесту, розтягніть його руками (постійно змочуючи їх в борошняному киселі) в коржик. Пальцями зробіть поглиблення.
6. Коли корж буде готова, залиште її на півгодинки "підійти" . А тим часом розігрійте духовку до 220 градусів і підготуйте лист з водою. Встановіть його внизу, щоб хліб випікався як ніби на пару. Надішліть форму в духовку хвилин на 15-25 (в залежності від розміру).
7. Ось і весь секрет, як приготувати вірменський хліб "матнакаш" . Дуже смачно виходить!
Смачного!
Смачного!