Сирий джем з калини та малини, на зиму
(покроковий рецепт з фото)
На зиму хочеться заготовити побільше смачних і корисних солодощів. Пропоную рецепт ароматного і повного вітамінів джему з калини та малини. Оцінять і діти, і дорослі.
На кілограм рідини кладемо, приблизно, 1, 2 кілограма цукру. Якщо покласти менше, джем буде гірше зберігатися, а якщо цукру буде занадто багато, не всі кристали розчинятися і на дні банки осяде цукор. Також важливо, потримати джем при кімнатній температурі, помішувати і дочекатися повного розчинення цукру, щоб джем був густим і однорідним.
- Малина - 1 кілограм
- Калина - 300-400 грам
- Цукор - 1, 2 кілограма
Підготуємо ягоди і цукор.
Промиті і висушені ягоди кладемо в миску. Гілочки калини годі й обривати.
Товчемо ягоди.
Товчені ягоди перекладаємо в сито з дрібними отворами і проціджуємо. Або ж можна згорнути марлю в 4 рази і через неї процідити ягідний сік з м'якоттю.
Хвостики, насіння і шкірки видаляємо, (з них можна компот зварити), а сік з м'якоттю переливаємо в миску.
Додаємо цукор.
З 1 кг соку, 1, 2 кг пісочний.
З 1 кг соку, 1, 2 кг пісочний.
Цукор розчиняється досить довго. Протягом дня джем перемішуємо. Спочатку вгорі збирається сік, а кристали цукру осідають внизу. Далі, маса стає однорідною, кристали цукру зникають, а джем повинен трохи загуснути.
Коли весь цукор розтанув, перекладаємо джем в сухі стерильні банки, накриваємо кришками і зберігаємо в холодильнику.