Рецепт Ризький хліб майстер-клас фото

Ризький хліб майстер-клас
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Тісто , Дріжджове тісто
Вагітним і годуючим
На обід , На вечерю , На святковий стіл
Випічка , Хліб
Кількість порцій: 6-8
Час приготування: 5 г. 0 хв.

Ризький хліб - це хліб із суміші пшеничного і житнього борошна, який почали випікати ще в СРСР. Його складно спекти в домашніх умовах, але сьогодні я пропоную майстер клас, як це все-таки здійснити.

Опис приготування:

Мій майстер-клас з випікання ризького хліба вважаю відкритим. Отже, як приготувати такий хліб? Дуже просто, головне дотримуватися правильної технології і дати тісту добре піднятися. Тісто у нас на заквасці і на швидкодіючий сухих дріжджах, з декількох сортів борошна. В цілому можна взяти борошно вищого гатунку і житнє. Закваска у мене була вже готова, в інтернеті є багато рецептів, як її приготувати. Кмин в рецепті надає хлібу цікавий смак і аромат, головне не переборщити, спеція має дуже сильним ароматом і смаком. Незважаючи на те, що тісто замішувати з великою часткою житнього борошна, хліб виходить повітрям, і немає відчуття мокрій серединки. Якщо любите житній ризький хліб, спробуйте цей рецепт.

  • Пшеничне борошно - 360 грам
  • Житнє борошно - 210 грам
  • Хлібна Muka - 160 грам (або борошно вищого гатунку)
  • Сіль - 1/2 Ст. Ложки
  • Екстракт ячмінного солоду - 2 Ст. Ложки
  • Вершкове масло - 3 Ст. Ложки
  • Вода - 385 грам
  • Дріжджі - 100 грам
  • Дріжджі - 1/2 чайних ложки (швидкодіючі)
  • Кмин - 1 Ст. Ложка
ризький хліб майстер-клас - фото крок 1
Борошно просійте, додайте закваску, дріжджі, сіль.
ризький хліб майстер-клас - фото крок 2
Потім додайте екстракт солоду, розтоплене масло і кмин.
ризький хліб майстер-клас - фото крок 3
Руками або за допомогою міксера вимісити мягкле еластичне тісто.
ризький хліб майстер-клас - фото крок 4
Складіть тісто в глибоку миску, накрийте рушником і залиште в тепле місце підніматися на 3-4 годину.
ризький хліб майстер-клас - фото крок 5
Коли тісто підійде, обомніте його руками, сформуйте у вигляді батона і залиште ще на 1 час.
ризький хліб майстер-клас - фото крок 6
Зробіть надрізи зверху і відправте його в розігріту до 250 градусів духовку на 5-7 хвилин. Потім знизьте температуру до 200 градусів і випікайте ще 25-30 хвилин.
ризький хліб майстер-клас - фото крок 7
Коли хліб спечеться, дістаньте його з духовці і щедро сприсніть водою. Дайте йому охолонути - і можна їсти.

Схожі рецепти