Хліб ризький в хлібопічці
(покроковий рецепт з фото)
Вони, хто хоч раз пробував справжній ризький хліб, знають про що зараз піде язик. Ароматний, кольору темного шоколаду, присипаний зверху кмином…Але не обов'язково їхати за ним до Риги. Печемо хліб самі!
Хлебопечка - прекрасний агрегат. Вона не тільки заощадить вам час і гроші, але і порадує улюбленої випічкою, не завжди доступною в місцевих магазинах. Наприклад, чудесним ризьким хлібом. З рецептом хліба ризького в хлібопічці все вийде відмінно.
- Пшеничне борошно - 3 склянки
- Житнє борошно - 1, 5 склянки
- Тепла вода - 1, 25 склянки
- Вершкове масло - 3 Ст. Ложки (масло попередньо потрібно розтопити)
- Мед - 0, 25 склянки (мед в ідеалі потрібен темний)
- Цукровий пісок - 1 Ст. Ложка
- Кмин - 2 Ст. Ложки
- Сіль - 2 чайних ложки
- Сухі дріжджі - 2 чайних ложки
- Молоко - 2 Ст. Ложки
Скласти всі продукти (крім молока і 1 ст. L. Кмину) в чашу хлібопічки. Вибрати програму "піца" для першого замісу (близько 15 хвилин).
Після закінчення першого замісу вимкнути хлібопічку на півтори години. Кришку не відкривати - тісто підніметься за цей час. Після півтора годин включити хлібопічку, вибрати режим "житній хліб" . Коли закінчиться заміс необхідно відкрити кришку і оглянути тісто. Якщо воно прилипло до стінок або нерівномірно розподілилося, потрібно дістати тісто, швидко надати йому мокрими руками правильну форму і покласти назад. Включити програму далі.
Для 5 хвилин до початку програми "випічка" (час на дисплеї приблизно 1.05) необхідно відкрити кришку і змастити верхівку хліба теплим молоком. Зверху посипати кмином. Потім закрити кришку і дочекатися закінчення програми.
Після закінчення програми дістати хліб і залишити його остигати на решітці. Смачного!