Ризький хліб
(покроковий рецепт з фото)
Розповім, як приготувати ризький хліб. Якщо ви любите і частенько балуєте себе житнім хлібом, то цей рецепт як раз стане в нагоді вам. Їжте його відразу або остудіть, він хороший з маслом і м'ясом.
Випікайте хліб на суміші житнього борошна і пшеничного. Можна прикрасити хлібець кмином, чорним і білим кунжутом, насінням. Їжте хліб відразу після випікання або після охолодження. Смак ризького хліба вам сподобається з маслом і варенням, з борщем або з м'ясом.
- Житнє борошно - 120 грам
- Пшеничне борошно - 240 грам
- Мед - 1 Ст. Ложка
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Дріжджі - 1 Чайна ложка (сухі швидкодіючі)
- Ванільний цукор - 1 Чайна ложка
- Рослинна олія - 1, 5 Ст. Ложки
- Вода - 180 мілілітрів
- Кмин - 0, 5 Ст. Ложки
1. Підігрійте трохи воду, розмішайте в ній дріжджі і ванільний цукор. Залиште суміш на 5-10 хвилин, потім додайте рослинне масло і мед (можна квітковий, гречаний).
2. У велику миску додайте житнє і пшеничне борошно, сіль, кмин і влийте рідкі складові.
3. Вимішуйте тісто вручну близько 10 хвилин, потім перекладіть його в миску, змащену олією, і накрийте плівкою або рушником, залиште на 120 хвилин.
4. Через 1 годину після замісу дістаньте тісто і обімніть його вручну, потім знову перекладіть в миску і накрийте.
5. Через необхідний час перекладіть тісто на робочу поверхню, надайте йому необхідну форму, зробіть неглибокі надрізи. Накрийте хліб рушником і залиште на 40-60 хвилин.
6. Перекладіть хліб на деко з пергаментом і трохи збризніть водою, відправте в розігріту до 190 градусів духовку на 40 хвилин.
7. Готовий хлібець дістаньте з духовки і залиште для охолодження. Смачного!