Пиріг зі шпинатом і яйцем
(покроковий рецепт з фото)
Цей апетитний і яскравий пиріг - вдалий варіант і для ситного перекусу або для легкого обіду і вечері. Готується просто і неодмінно сподобається всій вашій родині.
Рецептом я користуюся вже дуже давно і обожнюю це тісто за його універсальність. Начинка може бути найрізноманітніша, але випічка завжди виходить просто чудова. Сьогодні пропоную приготувати пиріг зі шпинатом і яйцем. У мене шпинат заморожений, але можна взяти і свіжий, доповнивши його за бажанням будь-якої сезонної зеленню.
- Вершкове масло - 80 грам (і ще трохи в начинку)
- Сода - 0, 5 чайних ложки
- Цукор - 1 Ст. Ложка
- Борошно - 1 Склянка
- Крем - 2 Ст. Ложки
- Кунжут - 1 Ст. Ложка
- Жовток - 1 штука (для змазування)
- Шпинат - 200 грам
- Сир - 100 грам (будь-який)
- Яйце - 2 штуки (варене)
- Лук-пориста - За смаком
- Сіль - За смаком
- Перець чорний мелений - За смаком
Підготуйте всі інгредієнти.
Якщо шпинат заморожений, попередньо розморозити його при кімнатній температурі, відкинувши на сито, щоб стекла вся рідина.
У глибокій мисці з'єднайте борошно, сметану, нарізане кубиками масло або маргарин, 0, 5 ç.l. Солі і соду.
Замісити руками м'яке тісто. Якщо необхідно в процесі можна додати ще трохи борошна. Зберіть його в кулю, загорніть в харчову плівку і приберіть в холодильник на 30 хвилин.
Для начинки з'єднайте розморожений і віджатий шпинат, тертий сир і нарізані кубиками яйця. Додайте подрібнену цибулю-порей. Зелена цибуля можна замінити на звичайний, але тоді його попередньо обсмажте на олії. Посоліть начинку і поперчіть за смаком.
Додайте розтоплене вершкове масло, 30-40 грам і все добре перемішайте.
Дістаньте тісто і розділіть його на дві частини. Розкачайте кожну частину на змащеній маслом поверхні у формі прямокутника, товщиною 2-3 мм. Акуратно перенесіть одну частину в змащену маслом форму для випічки і викладіть зверху рівномірно начинку, відступивши трохи від країв.
Накрийте начинку другою частиною тіста і защипніть краю будь-яким зручним способом. Зробіть зверху проколи вилкою для виходу повітря і змастіть тісто жовтком. За бажанням посипте кунжутом. Готуйте в духовці при температурі 180 градусів близько 30-40 хвилин.
Пиріг зі шпинатом і яйцем готовий.
Подаємо як в теплом, так і в охолодженому вигляді. Смачного!