Лобіо з квасолі
(покроковий рецепт з фото)
Лобіо з квасолі - одне з найпопулярніших страв грузинської національної кухні. Лобі, яке подають як в холодному, так і в гарячому вигляді, виходить вельми гострим і пікантним.
В дійсності, лобіо з квасолі - це масло масляне, оскільки слово "лобіо" з грузинського перекладається саме як "квасоля" . У Грузії лобіо - це традиційна закуска, яку в одних сім'ях прийнято подавати до столу гарячою, в інших - холодної. Інгредієнти чисто грузинські - квасоля, Braai, часник, томатний соус. Виходить пікантно і навіть трохи гостро.
- Біла суха квасоля - 500 грам
- Солодкий перець - 1 штука
- Грецькі горіхи - 100 грам
- Часник - 2 зубчики
- Лавровий лист - 3 штуки
- Базилік сухий - 0, 5 чайних ложки
- Суміш хмелі-сунелі - 0, 5 чайних ложки
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Морква - 1 штука
- Сік томатний - 250 мілілітрів
- Пучок свіжої кінзи - 1 штука
- Олія соняшникова - 3 Ст. Ложки
- Перець чорний мелений - 3 щіпки
- Сіль - 1 Чайна ложка
Суху квасоля необхідно промити, залити водою і залишити так на ніч.
На наступний день зливаємо воду, в якій стояла квасоля, заливаємо нову воду, кидаємо три лаврових листки і ставимо на повільний вогонь. Варимо близько 90 хвилин на повільному вогні.
Морква нарізаємо соломкою, перець і цибулю - великими кубиками.
Волоські горіхи очищаємо від шкаралупи і за допомогою блендера або ступки подрібнюємо в крихту.
У сковороді розігріваємо олію, кидаємо туди цибулю, морква і перець. Обсмажуємо 5 хвилин, після чого додаємо спеції і подрібнений волоський горіх.
Обсмажуємо овочі зі спеціями і горіхами ще 5 хвилин.
Наливаємо в сковороду стакан томатного соку, зменшуємо вогонь і тушкуємо 25-30 хвилин під закритою кришкою.
Потім натираємо в готову овочеву заправку 1 зубчик часнику, солимо, закриваємо кришкою і даємо настоятися 5-10 хвилин.
Кінзу і часник дрібно рубаємо.
Змішуємо відварену квасолю, овочеву заправку і свіжу кинзу з часником.
Хорошенечко все перемішуємо.
Накриваємо кришкою і даємо настоятися хвилин 5. Подавати до столу можна як відразу ж гарячої, так і остудивши, холодної.