Лимонний пиріг з меренгою
(покроковий рецепт з фото)
Дуже смачний і ніжний пиріг, в якому прекрасно поєднуються розсипчасте тісто і кисло-солодкий лимонний крем. Та ще й меренга по верху. Що може бути смачніше до чашечки ароматного чаю або кави?
Дуже ніжний, ароматний і надзвичайно смачний пиріг. Йому будуть раді не тільки ваші рідні, такий пиріг гідний зайняти місце і на святковому столі. Правда, доведеться трохи повозитися, але результат того вартий! У цьому рецепті докладно розказано і показано, як приготувати лимонний пиріг з меренгою. Сподіваюся, що все вам буде зрозуміло і у вас все вийде якнайкраще. Порада: краще готувати пиріг у формі з роз'ємними бортиками.
- Борошно пшеничне - 300 грам(250 - в тісто, 2 столових ложки - в начинку)
- Вершкове масло - 280 грам(250 - в тісто, 30 - в начинку)
- Яйце - 5 штук(1 - в тісто, 4 жовтка - в начинку, 4 білка - для меренги)
- Вершки - 200 мілілітрів (не менше 20 %)
- Цукор - 1 і 2/3 Склянки(1/3 склянки - в тісто, 1/3 - в начинку, 1 склянка - для меренги)
- Лимон - 2 штуки
- Ванільний цукор - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1 щіпка
- Крем - 1 Ст. Ложка
У чашу комбайна або в миску просіваємо борошно і змішуємо з сіллю. Додаємо нарізане шматочками холодне масло. І перемішуємо в крихту. Потім додаємо яйце, сметану і 1/3 склянки цукру.
І замішуємо тісто. Воно має бути м'яким, але не липким.
Форму для випічки діаметром близько 28 см злегка змащуємо маслом і розподіляємо по формі рівним шаром тісто. І ставимо форму з тестом в холодильник хвилин на 40.
Починаємо готувати начинку. На невеликому вогні розтопити вершкове масло і додамо в нього борошно. І ретельно перемішати, щоб вийшла гладка маса без грудочок.
У кілька прийомів, не забираючи каструльку з плити, додаємо вершки, після кожного додавання ретельно розмішуємо. У результаті повинна вийти однорідна маса без грудочок.
Лимони вимиємо, обсушити і знімемо з них цедру. Додаємо цедру в вершкову масу. З лимонів видавимо сік.
Відділимо білки від жовтків у решти яєць. Білки прибираємо в холодильник, з них пізніше зробимо меренгу. До жовтків додамо 1/3 склянки цукру і ванільний цукор.
Збиваємо жовтки з цукром до однорідності і, не припиняючи збивати, невеликими порціями додаємо лимонний сік. Вливаємо суміш в каструльку з вершковою сумішшю, перемішуємо.
Ставимо на маленький вогонь і, весь час помішуючи, провариваем до загустения. Чи не кип'ятити! Прибираємо з плити, нехай остигає. Періодично перемішуємо.
Дістаємо з холодильника основу для пирога. Застеляємо фольгою і насипаємо горох або квасоля. Так основа для пирога буде рівною. Випікаємо хвилин 15-20 в розігрітій до 220 градусів до легкого підрум'янюючи.
Заповнюємо основу для пирога лимонною начинкою. І ставимо в духовку. Температуру зменшимо до 180 градусів.
Зроблений merengu. Збиваємо охолоджені білки до збільшення в 3-4 рази. Потім невеликими порціями додаємо цукор, при цьому не припиняємо збивати. Збиваємо до стійких піків.
Дістаємо пиріг з духовки і за допомогою кондитерського мішка покриваємо поверхню пирога білкової масою.
Відправляємо пиріг назад в духовку, зменшуємо температуру до 150 градусів. І випікаємо до готовності меренги, хвилин 30-35. Потім вимикаємо духовку, відкриваємо дверцята і даємо пирогу охолонути, не виймаючи його.
Нарізати пиріг краще остиглим. Смачного!