Кульчий
(покроковий рецепт з фото)
Цю традиційну таджицьку хлібну корж їдять з першим гарячим або з чаєм / молоком і збитим з вершковим маслом і медом. Кульчий виходить смачною, з ніжним пухнастим м'якушем, довго не черствіє.
Для прикраси в центрі Кульчий користуються спеціальним пристосуванням "чекіч" - друк з різними візерунками. Але можна зробити візерунки і за допомогою вилки.
У Таджикистані на великих святах і весіллях такі коржі обов'язково випікають в тандирі. І якщо йдуть в гості або на весілля, то разом з подарунком обов'язково підносять коржі і різні солодощі. Кульчий довго не черствіє, тому що в тісто додають масло: традиційно бавовняне, яке надає виноградному своєрідні запах і смак.
Приємних вам клопоту на кухні!
- Борошно - 700 грам
- Молоко - 500 мілілітрів
- Дріжджі свіжі - 25 грам
- Цукор - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Масло рослинне - 50 мілілітрів(rafinirovannoe)
- Жовток яєчний - 1 штука(+ 2 ст.Л. Молока для змащення)
Підготуйте необхідні продукти.
Дріжджі, цукор, 2 ст.Л. Борошна розведіть у теплому молоці і залиште в теплому місці на 15 хвилин.
Борошно просійте в миску, влийте дріжджі, що підійшли, олія, додайте сіль і замісіть м'яке тісто, НЕ липнуче до рук. Помістіть його в миску, накрийте рушником і залиште в теплому місці для підйому на 1, 5 годину.
Тісто має збільшитися в об'ємі в два рази.
Розділити тісто 6 рівних частин. Округлите і покладіть під харчову плівку, щоб не обвітрилося під час формування Кульчий.
Кожна кулька притисніть зверху долонею, формуючи корж.
Зробіть надрізи по краю коржі з допомогою гострого ножа / леза. Кулаком натисніть по центру коржі, зробіть візерунок за допомогою вилки.
Заготовки викладайте на деко з пергаментом для випічки. Стільком людям жовток з 2 ст.Л. Молока, змастіть верх Кульчий. За бажанням можна посипати кунжутом або кумином. Залиште в теплому місці для підходу на 30 хвилин.
Розігрійте духовку до 180 градусів, випікайте коржі протягом 25-30 хвилин до легкого рум'янцю.