Рецепт Капуста маринована фото

Капуста маринована
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Овочі , Капуста , Білокачанна капуста
Вегетаріанське харчування , Низькокалорійні , ПП рецепти , Пісні страви
На обід
Заготовки , Маринування , Кисле
Кількість порцій: 10
Час приготування: 40 хв.

Хочете знати, як замаринувати капусту так, щоб їдці пищали від захвату, пробуючи її? Читайте класичний рецепт маринованої капусти, традиційний для російської кухні. Класика жанру, але смак - брат!

Опис приготування:

Цей рецепт маринованої капусти мені дістався від моїх батьків, їх - від їх батьків, так що можна сміливо називати рецепт класичним. Ми родом з Тульської області, і у нас капусту маринують саме так. Капуста виходить дивовижно смачна і хрустка, і скільки б ми її ні маринували - завжди з'їдаємо буквально за кілька днів. Відварити картоплі, накраєш солоного сала і поставиш банку маринованої капусти - кращого обіду і не придумати, а якщо ще й 50 мл горілки з холодної запітнілій пляшечки налити - взагалі кайф Подавати мариновану капусту можна до чого завгодно, її використання універсально - можна додавати в супи, можна подавати як гарнір, додавати в салати, гасити з м'ясом або овочами, додавати в випічку… Але у нас до цього рідко доходить - зазвичай просто з'їдаємо з гарячими стравами.

Отже, розповідаю і показую, як правильно маринувати капусту. Вчіться, поки я живий

  • Капуста білокачанна - 2 штуки
  • Морква - 4 штуки
  • Часник - 6-8 зубчиків
  • Сіль - 3 чайних ложки
  • Перець чорний горошком - 3 чайних ложки
  • Лавровий лист - 6 штук
капуста маринована - фото крок 1
Чистимо моркву і часник.
капуста маринована - фото крок 2
Морква нарізаємо тонкою соломкою. Якщо морква довга, то спершу розрізаємо на 2-3 частини. У вас повинна вийти тонка соломка однакової товщини і довжини. Це дуже важливо. Якщо просто натрете на тертці - капуста вийде не такий хрусткою. Потрібно витратити час і нарізати соломкою. Я це роблю гострим ножем, але при бажанні можете використовувати овощерезку.
капуста маринована - фото крок 3
Повинна вийти ось така красива і акуратна соломка.
капуста маринована - фото крок 4
Качани капусти миємо й розрізаємо на чотири частини.
капуста маринована - фото крок 5
Шаткуємо капусту. Шинкувати я рекомендую досить крупно - тоді капуста вийде хрусткою. Якщо натерти на тертці, то вийде каша, а не маринована капуста. Так що не дрібнити, нарізайте покрупней.
капуста маринована - фото крок 6
На мій погляд, оптимальними є шматочки ось такого розміру.
капуста маринована - фото крок 7
Часник потрібно злегка розчавити, але ні в якому разі не подрібнювати! Я це роблю рукояткою ножа. Нам не потрібно подрібнювати часник, нам потрібно просто злегка його розчавити, щоб він випустив свій аромат.
капуста маринована - фото крок 8
У нас в Тульській області сіль в мариновану капусту зазвичай додають на око, однак оскільки ви напевно хочете знати точну кількість, я підрахував: на таку кількість капусти і моркви потрібно 3 чайні ложки солі. Можете додавати і на око, але будьте обережні: додати багато slishkom - капуста буде несмачною, надто мало - процес ферментації не пройде повноцінна, капуста не замаринується як слід. Солимо тільки що нарізану капусту рівномірно.
капуста маринована - фото крок 9
Хорошенько перетираем (перемішуємо) капусту руками. Це - чоловіча справа, оскільки капусту потрібно досить міцно стискати руками, щоб вона стала випускати рідину, необхідну для процесу ферментації. Втім, досвідчені жіночі руки теж здатні впоратися з цим завданням.
капуста маринована - фото крок 10
Коли перемішана руками капуста почне випускати рідину, можна приступати до наступного кроку. Беремо велику каструлю. Викладати капусту і моркву я рекомендую шарами. Для такої кількості інгредієнтів вистачить трьох шарів. Отже, на дно каструлі викладаємо третину нашого капусти, зверху - третину моркви. Далі - пара зубчиків часнику, чайна ложка перцю горошком і два лаврові листки.
капуста маринована - фото крок 11
Виклавши кожен шар, потрібно кулаком гарненько натиснути на вміст каструлі. Це робиться для того, щоб капуста віддала якомога більше рідини.
капуста маринована - фото крок 12
Аналогічно викладаємо ще два шари. Гарненько спресовувати вміст каструлі кулаком, накриваємо тарілкою. Наливаємо в каструлю півчашки теплої кип'яченої води.
капуста маринована - фото крок 13
Зверху для преса встановлюємо що-небудь помірно важкий - наприклад, каструльку з водою. Ми залишаємо капусту маринуватися в кімнатній температурі. Тільки в кімнатній! Не можна ставити її в прохолодне місце, наприклад в підвал або льох, оскільки прохолодні місця не підходять для ферментації. Тільки кімнатна температура. Але і на сонці, зрозуміло, залишати не варто. Капуста маринується три доби, проте по ходу справи ви можете пробувати капусту на смак і додавати сіль за смаком, якщо її, на вашу думку, не вистачає.
капуста маринована - фото крок 14
Через три доби маринована капуста буде готова. Вітаю!

Схожі рецепти