Рецепт Капуста маринована фото

Капуста маринована
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Овочі, Капуста, Білокачанна капуста
Вегетаріанське харчування, Низькокалорійні, ПП рецепти, Пісні страви
На обід
Заготовки, Маринування, Кисле

Хочете знати, як замаринувати капусту так, щоб їдці пищали від захвату, пробуючи її? Читайте класичний рецепт маринованої капусти, традиційний для російської кухні. Класика жанру, але смак - брат!

Цей рецепт маринованої капусти мені дістався від моїх батьків, їх - від їх батьків, так що можна сміливо називати рецепт класичним. Ми родом з Тульської області, і у нас капусту маринують саме так. Капуста виходить дивовижно смачна і хрустка, і скільки б ми її ні маринували - завжди з'їдаємо буквально за кілька днів. Відварити картоплі, накраєш солоного сала і поставиш банку маринованої капусти - кращого обіду і не придумати, а якщо ще й 50 мл горілки з холодної запітнілій пляшечки налити - взагалі кайф Подавати мариновану капусту можна до чого завгодно, її використання універсально - можна додавати в супи, можна подавати як гарнір, додавати в салати, гасити з м'ясом або овочами, додавати в випічку… Але у нас до цього рідко доходить - зазвичай просто з'їдаємо з гарячими стравами.

Отже, розповідаю і показую, як правильно маринувати капусту. Вчіться, поки я живий

  • Капуста білокачанна - 2 штуки
  • Морква - 4 штуки
  • Часник - 6-8 зубчиків
  • Сіль - 3 чайних ложки
  • Перець чорний горошком - 3 чайних ложки
  • Лавровий лист - 6 штук
капуста маринована - фото крок 1
Чистимо моркву і часник.
капуста маринована - фото крок 2
Морква нарізаємо тонкою соломкою. Якщо морква довга, то спершу розрізаємо на 2-3 частини. У вас повинна вийти тонка соломка однакової товщини і довжини. Це дуже важливо. Якщо просто натрете на тертці - капуста вийде не такий хрусткою. Потрібно витратити час і нарізати соломкою. Я це роблю гострим ножем, але при бажанні можете використовувати овощерезку.
капуста маринована - фото крок 3
Повинна вийти ось така красива і акуратна соломка.
капуста маринована - фото крок 4
Качани капусти миємо й розрізаємо на чотири частини.
капуста маринована - фото крок 5
Шаткуємо капусту. Шинкувати я рекомендую досить крупно - тоді капуста вийде хрусткою. Якщо натерти на тертці, то вийде каша, а не маринована капуста. Так що не дрібнити, нарізайте покрупней.
капуста маринована - фото крок 6
На мій погляд, оптимальними є шматочки ось такого розміру.
капуста маринована - фото крок 7
Часник потрібно злегка розчавити, але ні в якому разі не подрібнювати! Я це роблю рукояткою ножа. Нам не потрібно подрібнювати часник, нам потрібно просто злегка його розчавити, щоб він випустив свій аромат.
капуста маринована - фото крок 8
У нас в Тульській області сіль в мариновану капусту зазвичай додають на око, однак оскільки ви напевно хочете знати точну кількість, я підрахував: на таку кількість капусти і моркви потрібно 3 чайні ложки солі. Можете додавати і на око, але будьте обережні: додати багато slishkom - капуста буде несмачною, надто мало - процес ферментації не пройде повноцінна, капуста не замаринується як слід. Солимо тільки що нарізану капусту рівномірно.
капуста маринована - фото крок 9
Хорошенько перетираем (перемішуємо) капусту руками. Це - чоловіча справа, оскільки капусту потрібно досить міцно стискати руками, щоб вона стала випускати рідину, необхідну для процесу ферментації. Втім, досвідчені жіночі руки теж здатні впоратися з цим завданням.
капуста маринована - фото крок 10
Коли перемішана руками капуста почне випускати рідину, можна приступати до наступного кроку. Беремо велику каструлю. Викладати капусту і моркву я рекомендую шарами. Для такої кількості інгредієнтів вистачить трьох шарів. Отже, на дно каструлі викладаємо третину нашого капусти, зверху - третину моркви. Далі - пара зубчиків часнику, чайна ложка перцю горошком і два лаврові листки.
капуста маринована - фото крок 11
Виклавши кожен шар, потрібно кулаком гарненько натиснути на вміст каструлі. Це робиться для того, щоб капуста віддала якомога більше рідини.
капуста маринована - фото крок 12
Аналогічно викладаємо ще два шари. Гарненько спресовувати вміст каструлі кулаком, накриваємо тарілкою. Наливаємо в каструлю півчашки теплої кип'яченої води.
капуста маринована - фото крок 13
Зверху для преса встановлюємо що-небудь помірно важкий - наприклад, каструльку з водою. Ми залишаємо капусту маринуватися в кімнатній температурі. Тільки в кімнатній! Не можна ставити її в прохолодне місце, наприклад в підвал або льох, оскільки прохолодні місця не підходять для ферментації. Тільки кімнатна температура. Але і на сонці, зрозуміло, залишати не варто. Капуста маринується три доби, проте по ходу справи ви можете пробувати капусту на смак і додавати сіль за смаком, якщо її, на вашу думку, не вистачає.
капуста маринована - фото крок 14
Через три доби маринована капуста буде готова. Вітаю!

Схожі рецепти