Хліб з борошна грубого помелу
(покроковий рецепт з фото)
Хліб з борошна грубого помелу не частий гість на нашому столі, між іншим, він набагато корисніше білосніжних булок, так як в ньому багато клітковини і мікроелементів, а спекти його не складе особливих труднощів.
Готувати корисний домашній хліб з борошна грубого помелу дуже просто, головне послідовно дотримуватися покрокову інструкцію і всі рекомендації. Якщо немає готової пшеничного закваски, її легко можна замінити на відповідну кількість борошна, води і дріжджів відповідно до зазначених пропорціями.
- Борошно цільнозернове пшеничне - 315 грам
- Борошно цільнозернове житнє - 35 грам
- Вода - 290 грам
- Дріжджі - 3 грами
- Закваска пшеничне "левіт Мадре" - 70 грам (або 30 грам борошна, 30 грам води, 10 грам дріжджів)
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
Підготуйте інгредієнти.
У ємність для замішування тіста влийте воду кімнатної температури, додайте дріжджі і закваску.
Додайте сіль і цукор.
Всипте житнє борошно і розмішайте до однорідності.
Потім просійте в ємність пшеничне борошно, вмішуючи її частинами. Остаточний заміс тесту краще продовжити руками.
Накрийте ємність з тістом плівкою і залиште для бродіння.
Через годину зробіть першу обминку, методом "розтягування і складання" .
Через годину зробіть ще одну обминку, після чого залиште тісто для остаточного бродіння. Якщо ви не плануєте пекти хліб відразу, наприклад, робите це ввечері, то можна прибрати в холодильник. Якщо плануєте піч в цей день, то тісто має вибродіться при кімнатній температурі ще приблизно 3-4 годину.
Тісто вибродівшєє, добре збільшилася в обсязі, можна приступати до формування хліба.
Приступайте до попередньої формуванні. Викладіть тісто на робочий стіл, присипаний борошном, до якої можна додати трохи висівок. Підтягніть кінці тесту до центру і сформуйте куля.
Подкатайте тісто в кулю і залиште на 30 хвилин, накривши плівкою.
Розтягніть тісто в прямокутник.
Один край тесту підтягніть до центру і ребром долоні зробіть пробивання, закріпивши його.
Остаточно подверніте тісто.
Закріпіть край тесту.
Podkatayte тісто, щоб вирівнявся шов, залиште на расстойку ще на 1 час, швом вниз.
Викладіть хліб на лист для випічки, гострим ножем зробіть надрізи, щоб при випічці гази не порвали хліб. Випікайте в духовці при максимальній температурі 240 градусів протягом 10 хвилин, потім зменшіть температуру до 180 градусів і випікайте ще 40 хвилин.
Готовий хліб остудіть на решітці до кімнатної температури, різати його ще не можна, так процес випічки ще не закінчений.
Коли хліб охолоне, його можна дегустувати. Хліб ароматний, смачний і дуже корисний. Смачного!