Рецепт Хліб з борошна грубого помелу фото

Хліб з борошна грубого помелу
(покроковий рецепт з фото)

Борошно
На обід, На вечерю, На сніданок
Випічка, Хліб

Хліб з борошна грубого помелу не частий гість на нашому столі, між іншим, він набагато корисніше білосніжних булок, так як в ньому багато клітковини і мікроелементів, а спекти його не складе особливих труднощів.

Готувати корисний домашній хліб з борошна грубого помелу дуже просто, головне послідовно дотримуватися покрокову інструкцію і всі рекомендації. Якщо немає готової пшеничного закваски, її легко можна замінити на відповідну кількість борошна, води і дріжджів відповідно до зазначених пропорціями.

  • Борошно цільнозернове пшеничне - 315 грам
  • Борошно цільнозернове житнє - 35 грам
  • Вода - 290 грам
  • Дріжджі - 3 грами
  • Закваска пшеничне "левіт Мадре" - 70 грам (або 30 грам борошна, 30 грам води, 10 грам дріжджів)
  • Сіль - 1 Чайна ложка
  • Цукор - 1 Чайна ложка
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 1
Підготуйте інгредієнти.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 2
У ємність для замішування тіста влийте воду кімнатної температури, додайте дріжджі і закваску.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 3
Додайте сіль і цукор.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 4
Всипте житнє борошно і розмішайте до однорідності.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 5
Потім просійте в ємність пшеничне борошно, вмішуючи її частинами. Остаточний заміс тесту краще продовжити руками.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 6
Накрийте ємність з тістом плівкою і залиште для бродіння.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 7
Через годину зробіть першу обминку, методом "розтягування і складання" .
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 8
Через годину зробіть ще одну обминку, після чого залиште тісто для остаточного бродіння. Якщо ви не плануєте пекти хліб відразу, наприклад, робите це ввечері, то можна прибрати в холодильник. Якщо плануєте піч в цей день, то тісто має вибродіться при кімнатній температурі ще приблизно 3-4 годину.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 9
Тісто вибродівшєє, добре збільшилася в обсязі, можна приступати до формування хліба.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 10
Приступайте до попередньої формуванні. Викладіть тісто на робочий стіл, присипаний борошном, до якої можна додати трохи висівок. Підтягніть кінці тесту до центру і сформуйте куля.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 11
Подкатайте тісто в кулю і залиште на 30 хвилин, накривши плівкою.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 12
Розтягніть тісто в прямокутник.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 13
Один край тесту підтягніть до центру і ребром долоні зробіть пробивання, закріпивши його.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 14
Остаточно подверніте тісто.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 15
Закріпіть край тесту.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 16
Podkatayte тісто, щоб вирівнявся шов, залиште на расстойку ще на 1 час, швом вниз.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 17
Викладіть хліб на лист для випічки, гострим ножем зробіть надрізи, щоб при випічці гази не порвали хліб. Випікайте в духовці при максимальній температурі 240 градусів протягом 10 хвилин, потім зменшіть температуру до 180 градусів і випікайте ще 40 хвилин.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 18
Готовий хліб остудіть на решітці до кімнатної температури, різати його ще не можна, так процес випічки ще не закінчений.
хліб з борошна грубого помелу - фото крок 19
Коли хліб охолоне, його можна дегустувати. Хліб ароматний, смачний і дуже корисний. Смачного!

Схожі рецепти