Грузинське хачапурі
(покроковий рецепт з фото)
Грузинські хачапурі бувають мегрельські, Імеретинсье, більше Аджарія і t.d. А ми будемо готувати хачапурі найпопулярніших видів - у вигляді коржа з сирною начинкою і у вигляді човника. Готуємо, це просто!
Смачні коржі з сирною начинкою в різних районах Грузії готують по-різному. У цьому рецепті я хочу вам розповісти і показати як приготувати найбільш популярні грузинські хачапурі. Процес дуже простий, повірте, ви легко впораєтеся і зможете порадувати себе і близьких смачною випічкою.
- Борошно пшеничне - 3 склянки(2, 5 - в тісто, інше для підсипки)
- Сухі активні дріжджі - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1 Чайна ложка(0, 5 - в тісто, 0, 5 - в начинку)
- Цукор - 0, 5 чайних ложки
- Рослинна олія - 2 Ст. Ложки
- Сир - 250-300 грам (имеретинский, аджарський або тверда моцарелла)
- Яйця - 1 штука
- Вершкове масло - 50 грам
- Вода - 1 Склянка
Відміряємо необхідне нам кількість інгредієнтів для замішування тіста.
У невелику мисочку висипаємо дріжджі і цукор, перемішуємо і додаємо 1/3 склянки теплої води. Перемішуємо і ставимо в тепле місце.
Дріжджовий розчин повинен піднятися пінної шапочкою. Додамо до нього воду, що залишилася, сіль і перемішаємо.
І виливаємо отриману суміш в просіяне борошно.
Замішуємо тісто. Воно буде липким і м'яким, не лякайтесь. Додамо до тесту рослинне масло і ретельно вимішуємо. А ось тепер тісто не повинно липнути до рук, але залишиться таким же м'яким.
Тісто накрити рушником і поставимо в тепле місце хвилин на 30-40.
Поки тісто підходить, займемося начинкою. Сир натираємо на тертці і додамо грам 50-60 води і трохи більше половини столової ложки борошна. Якщо сир у вас не солоний - додайте за смаком солі.
І перемішуємо все разом до однорідності. Маса повинна вийти м'якою і соковитою.
Тісто підійшло, ділимо його на дві частини. Сирну начинку теж ділимо навпіл.
Беремо одну частину тіста і на присипаному борошном столі руками формуємо тонкий корж. Починаємо з середини. Будемо робити хачапурі по-аджарський, тому корж робимо не круглу, а овальної форми. Розподіляємо половину начинки по виноградному.
І тепер загортаємо до середини один край коржі.
А потім другий.
Ретельно скріплюємо кінці хачапурі і переносимо на пергамент. Піч хачапурі дуже зручно на перевернутому деку.
Робимо другий вид хачапурі. З тесту руками формуємо тепер уже круглий коржик. У центр викладемо начинку.
Збираємо краю коржі навколо начинки і ретельно защипуємо.
Перевертаємо швом вниз і знову ж руками формуємо коржик. Натискаємо акуратно! У центрі готової коржі зробимо отвір. І перекладаємо на деко.
Духовку нагріваємо до максимально можливої температури. У моїй духовці 275 градусів. Випікаємо хачапурі хвилин 5-7, потім змащуємо розтопленим вершковим маслом і відправляємо назад - випікаємо ще хвилин 5-7.
По центру хачапурі-човники, в начинці зробимо невелике заглиблення і виливаємо туди або ціле яйце, або жовток. А по краях викладемо шматочки вершкового масла.
І можна приступати до трапези. Перемішайте начинку з жовтком, відривайте шматочки тіста і макайте в соус. Це смачно!