Аджарські хачапурі
(покроковий рецепт з фото)
Що таке аджарські хачапурі? Східне сирне блюдо з дріжджового тіста у вигляді пирога з запеченим яйцем. Аджарські хачапурі відрізняються від грузинських тим, що готуються завжди з дріжджового тіста.
Дуже смачні хачапурі з сиром і яйцем нагадали нам відразу про літо, сонце, тeплих днями, а чоловікові ещe і про те, як багата і смачна східна кухня. Пригощайтеся і ви! А я поки детально розповім і покажу, як приготувати аджарські хачапурі. Запам'ятовуйте!
- Дріжджі сухі швидкодіючі - 1 Чайна ложка( з гіркою)
- Борошно пшеничне - 3 склянки (додатково потрібна буде мука для роботи на столі)
- Молоко - 1 Склянка
- Цукор - 1 Ст. Ложка
- Сіль, перець, спеції - 1 Чайна ложка
- Сир твердий - 600 грам
- Рослинна олія - 3 Ст. Ложки
- Яйце - 8 штук(1 для тіста, 1 для змащення, 6 для кожного хачапурі (з розрахунку: 1 на кожен))
У глибоку ємність просійте борошно.
У склянці теплого молока розведіть швидкодіючі дріжджі. Додайте 1 ст. Ложку цукру і 1 немає. Ложку солі.
Дріжджі розведіть в молоці до повного розчинення, введіть їх в борошно. Vbeyte 1 яйце, замісіть тісто. Коли тісто збереться у кому, влийте рослинне масло. Знову замісити тісто. Вийде ось така кулька.
Затягніть миску харчовою плівкою, дайте тісту піднятися. Час для підйому - 1, 5-2 годину. Тісто збільшиться втричі.
Готове тісто слід обмять і розділити на 6 частин.
На присипаному борошном столі розкачати одну кульку тесту в пласт.
Натріть на тертці твердий сир. Я використовую "адигейський" або "кавказький" сулугуні.
На кожен пласт тіста викладіть по 3-4 ст. Ложки натертого сиру.
Підверніть краю, надавши форму човники. Скручуйте краю тесту до центру.
Перекладіть підготовлені хачапурі на деко. Краї тесту необхідно змастити збитим яйцем.
Розігрійте духовку до 170-180 градусів. Випікайте хачапурі в духовці 10 хвилин. Дістаньте деко з хачапурі з духовки. На кожен хачапурі викладіть по 1 курячому яйцю не пошкодивши жовтка. Поверніть хачапурі в духовку, запікайте ще 15 хвилин.