Фрика з курей
(покроковий рецепт з фото)
Вишукане блюдо французької кухні, приготоване в домашніх умовах, зробить зі звичайного обіду або вечері справжнє свято. Тому давайте порадуємо себе і своїх рідних смачним частуванням.
Справжнє фрикасе готують з білого м'яса, найчастіше курки або кролика, проте іноді його роблять з м'яса голуба, але самі розумієте, приготувати такий варіант в домашніх умовах з цього птаха не так вже й просто, та й бажання немає особливого. А ось використовуватися замість голуба куріпку дуже навіть можна, адже так і смак залишиться відмінним, і страва вийде досить вишуканим і витонченим. Тому для всіх любителів дичини я пропоную досить цікавий рецепт приготування фрикасе з куріпки, він не дуже складний, але зате смак у такого фрикасе приголомшливий. Воно відмінно підійде для святкового сімейного обіду або для романтичної вечері, так що обов'язково порадуйте своїх близьких відмінним блюдом, адже приготувати фрикасе з куріпки в домашніх умовах простіше простого.
1) Для початку ми розрізаємо птахів на кілька частин і гарненько промиваємо. Розігріваємо в сотейнику вершкове масло і викладаємо в нього куріпок, обсмажуємо їх з усіх боків, поки м'ясо не стане сіруватого кольору. Перекладаємо їх в окрему тарілку.
2) Тепер викладаємо в сотейник борошно і обсмажуємо її на цьому ж маслі до блідо жовтого кольору. Прибираємо сотейник з вогню і починаємо поступово вливати в нього курячий бульйон, постійно помішуючи. У нас повинна вийти однорідна маса без грудочок.
3) Знову ставимо сотейник на вогонь, додаємо в соус цедру лимона і лимонний сік. Нагріваємо рідина, помішуючи її, на середньому вогні. Коли соус закипить, зменшуємо вогонь і варимо його пару хвилин.
4) Обсмажених куріпок кладемо в каструлю і заливаємо їх приготовленим соусом, додаємо лавровий лист, чебрець і петрушку, солимо і перчимо. Тушкуємо куріпок під кришкою протягом півгодини.
5) Поки птах готується, ми в сковороді розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо на ньому нарізану цибулю до прозорості, потім за допомогою шумівки перекладаємо його в каструлю до куріпок. А на сковороді смажимо нарізані гриби приблизно 2-3 хвилини, викладаємо їх в каструлю до решти інгредієнтів за 10 хвилин до готовності куріпок.
6) Тепер акуратно перекладаємо птицю разом з овочами і приправами на окрему тарілку, в каструлі повинен залишитися тільки соус. В окремій мисочці змішуємо жовтки і вершки, переливаємо їх в каструлю. Варимо соус приблизно 2-3 хвилини, помішуючи і не доводячи до кипіння, якщо він виходить занадто густий, то розбавляємо його молоком.
Готове фрикасе подають так: на тарілку викладають шматочки куріпки, поливають їх соусом і прикрашають свіжою зеленню. Смачного!
- Рябчик - 2 штуки
- Гриби - 340 грам
- Цибуля ріпчаста - 2-3 штук
- Жовток яєчний - 2 штуки
- Лимон - 0, 5 штуки (знадобиться сік і цедра)
- Бульйон курячий - 570 мілілітрів
- Вершкове масло - 60 грам
- Борошно - 30 грам
- Молоко - 3 Ст. Ложки
- Вершки жирні - 6 Ст. Ложок
- Зелень свіжа подрібнена - 2 Ст. Ложки (петрушка, чебрець )
- Спеції - За смаком (перець чорний мелений, чебрець, петрушка, лавровий лист)
- Сіль - За смаком
1) Для початку ми розрізаємо птахів на кілька частин і гарненько промиваємо. Розігріваємо в сотейнику вершкове масло і викладаємо в нього куріпок, обсмажуємо їх з усіх боків, поки м'ясо не стане сіруватого кольору. Перекладаємо їх в окрему тарілку.
2) Тепер викладаємо в сотейник борошно і обсмажуємо її на цьому ж маслі до блідо жовтого кольору. Прибираємо сотейник з вогню і починаємо поступово вливати в нього курячий бульйон, постійно помішуючи. У нас повинна вийти однорідна маса без грудочок.
3) Знову ставимо сотейник на вогонь, додаємо в соус цедру лимона і лимонний сік. Нагріваємо рідина, помішуючи її, на середньому вогні. Коли соус закипить, зменшуємо вогонь і варимо його пару хвилин.
4) Обсмажених куріпок кладемо в каструлю і заливаємо їх приготовленим соусом, додаємо лавровий лист, чебрець і петрушку, солимо і перчимо. Тушкуємо куріпок під кришкою протягом півгодини.
5) Поки птах готується, ми в сковороді розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо на ньому нарізану цибулю до прозорості, потім за допомогою шумівки перекладаємо його в каструлю до куріпок. А на сковороді смажимо нарізані гриби приблизно 2-3 хвилини, викладаємо їх в каструлю до решти інгредієнтів за 10 хвилин до готовності куріпок.
6) Тепер акуратно перекладаємо птицю разом з овочами і приправами на окрему тарілку, в каструлі повинен залишитися тільки соус. В окремій мисочці змішуємо жовтки і вершки, переливаємо їх в каструлю. Варимо соус приблизно 2-3 хвилини, помішуючи і не доводячи до кипіння, якщо він виходить занадто густий, то розбавляємо його молоком.
Готове фрикасе подають так: на тарілку викладають шматочки куріпки, поливають їх соусом і прикрашають свіжою зеленню. Смачного!