Амарантового-житній хліб
(покроковий рецепт з фото)
Амарантового-житній хліб є одним з найбільш корисних. Поєднання двох видів борошна і тісто на заквасці роблять його джерелом корисним елементів. Подивіться, як приготувати амарантового-житній хліб удома.
Якщо вам здається, що приготувати смачний, ароматний і м'який хліб можна тільки за уязика додавання пшеничного борошна, подивіться цей рецепт. Тут використана амарантового і житнє борошно в співвідношенні 1:1, завдяки чому смак хліба і його аромат виходять незвичайними, але дуже приємними. Що вже говорити про корисні властивості цього хліба… поєднання закваски, амарантового і житнього борошна, відсутність масла в тесті говорять самі за себе. Аромат амарантового борошна досить незвичайний, але до нього легко звикнути, особливо з огляду на її корисні властивості.
- Дріжджі стартер - 1-2 Ст. Ложок
- Житнє борошно - 350 грам(300г в закваску, 50г в тісто)
- Вода кімнатної температури - 490 грам(300г в закваску, 190г в тісто)
- Амарантового борошно - 350 грам
- Житня стартер - 600 грам
- Сіль - 14 грам
1. Приготуйте закваску: воду змішайте з закваскою-стартером, добре перемішайте. Додайте просіяне житнє борошно і знову добре перемішайте. Накрийте плівкою і залиште при кімнатній температурі на 8 годин.
2. Розбавте закваску водою, додайте просіяне амарантового і житнє борошно, сіль. Замісити тісто - воно вийде м'яким і липким. Накрийте тісто плівкою і залиште на 2 години при кімнатній температурі.
3. Викладіть тісто на вологу робочу поверхню і сгладьте поверхню. Викладіть тісто у форму для випічки, змащену маслом. Вологими руками добре утрамбувати тісто і кілька разів вдарте формою об стіл.
4. Залиште тісто під плівкою на 1 годину при кімнатній температурі. Випікайте хліб в розігрітій до 180-200 градусів духовці 40-45 хвилин.
5. Остудіть хліб у формі протягом 10 хвилин, після чого викладіть його на решітку і накрийте рушником до повного охолодження. Смачного!