Хліб житній на квасному суслі
(покроковий рецепт з фото)
Дуже смачний і ароматний хліб виходить! Квасне сусло надає домашньому хлібу не тільки смак і аромат, а ще і красивий темний колір. Спробуйте!
Коли немає можливості купити солод, а хочеться темного і ароматного хліба, можна скористатися концентратом квасного сусла - він містить солод і робить хліб смачним. Розповідаю, як приготувати житній хліб на квасному суслі.
- Вода - 350 мілілітрів (тепла)
- Концентрат квасного сусла - 100 грам
- Мед - 1 Ст. Ложка
- Масло рослинне - 3 Ст. Ложки
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Борошно пшеничне 1 сорт - 2 склянки (обсяг 250 мл)
- Борошно житнє - 1 Склянка
- Висівки житні - 1 Склянка
- Дріжджі сухі - 1 Чайна ложка
- Koriandr - 1 Чайна ложка
- Кмин - 1 Чайна ложка
Розчиніть в теплій воді квасний концентрат. Додайте мед, сіль і масло. Введіть 2-3 ложки борошна і половину дріжджів. Перемішайте і дайте постояти з півгодини до активації дріжджів.
Всипте просіяне борошно, додайте висівки, прянощі і залишилися дріжджі. Замісити щільне, але ніжне тісто. Я замішую тісто в хлібопічці.
Дайте тісту підійти в теплому місці втричі.
Обімніть тісто і расхлопайте його змазаними маслом долонями в коржик. Складіть конвертом і сформуйте круглий коровай.
Покладіть коровай на деко з пергаментом і щедро присипте борошном. Накрийте рушником і дайте підійти удвічі.
Обережно і акуратно, щоб не осадити хліб, дуже гострим ножем або лезом зробіть на поверхні хліба надрізи.
Поставте в духовку, нагріту до 70 градусів, хлюпніть на дно півсклянки гарячої води. Нехай хліб ще підійде в духовці. Потім підвищить температуру до 200 градусів і випікайте до готовності. Готовий хліб викладіть на рушник, вільно прикрийте і дайте охолонути.
Такий хліб смачніший, коли він визрів кілька годин. Він хороший з будь-якими стравами і сам по собі, зі склянкою молока. Смачного!