Хліб житній пшеничний
(покроковий рецепт з фото)
Це мій улюблений рецепт хліба з ароматними спеціями і медом. Доведеться, звичайно, потрудитися, але результат того вартий. Від нього будуть в захваті, а я поділюся, як приготувати хліб житній пшеничний.
Домашній хліб - це гарантія смачного, свіжого і корисного хліба, в якому не буде барвників і всіляких підсилювачів смаку, які є в хлібі, купленому в магазині. Загалом, рекомендую!
- Борошно житнє - 245 грам
- Борошно пшеничне - 245 грам
- Вода тепла - 400 грам
- Дріжджі сухі - 1 Чайна ложка
- Мед - 2 Ст. Ложки
- Насіння фенхелю - 1 Ст. Ложка
- Насіння анісу - 1 Чайна ложка
- Насіння кмину - 1 Чайна ложка
- Сіль - 1, 75 чайних ложки
1
У миску для замісу тіста налийте воду, додайте мед, фенхель, Кмин і анісу, перемішайте.
2
В окремій мисці змішайте просіяне борошно (пшеничне та житнє), сухі дріжджі і сіль.
3
Поступово додаючи сухі інгредієнти в першу миску, замішуйте ложкою, поки не вийде м'яке, вологе тісто. Накрийте миску харчовою плівкою і залиште на 15 хвилин.
4
Ще раз перемішайте тісто протягом 1-2 хвилин, знову накрийте тісто плівкою і залиште на 15 хвилин.
5
Повторіть цю операцію ще раз, накрийте миску плівкою і тепер залиште тісто при кімнатній температурі на 12-14 годин.
6
Після вистоювання, викладіть тісто на стіл, присипаний борошном, і розподіліть руками в пласт товщиною 2 см. Присипте пласт борошном, розділіть його візуально на 3 частини, накладіть коротку сторону на центр, потім іншу коротку сторону - поверх. Вийшло 3 шару тесту. Тепер, починаючи з короткої сторони, загорніть тісто в рулет і сформуйте буханець хліба.
7
Форму для випічки змастіть тонким шаром масла і присипте борошном. Викладіть хліб у форму, накрийте харчовою плівкою і залиште на 1-1, 5 години для підйому.
8
Духовку нагрівайте протягом 30-ти хвилин при температурі 245 градусів.
9
Зменшіть температуру до 95 градусів. Присипте хліб борошном, зверху зробіть гострим ножем надрізи, поставте форму в духовку і випікайте до готовності.
10
Готовий хліб викладіть на решітку, дайте йому повністю охолонути. Смачного!