Пшеничний хліб «конопушкі»
(покроковий рецепт з фото)
Пропоную вашій увазі ще один варіант приготування хліба на заквасці. Сьогодні хочу розповісти, як приготувати пшеничний хліб "конопушкі" - хліб з бульбашками по всій його поверхні.
На перший погляд цей хліб нічим не відрізняється від інших, але варто ближче розглянути його поверхню, як ви побачите безліч маленьких бульбашок. Саме тому хліб називається "конопушкі" . Даний хліб є ще і дуже корисним, так як приготовлений він на заквасці (можна використовувати як пшеничне, так і житнє закваску). Тісто виходить дуже пористим всередині, такий ефект досягається завдяки процедурі розтягування і складання тесту під час підготовки до випічки. Нижче ви дізнаєтеся, як приготувати пшеничний хліб "конопушкі" .
- Біла пшеничне борошно - 600 грам(100г в закваску, 500г в тісто)
- Вода кімнатної температури - 500 грам(100г в закваску, 400г в тісто)
- Дріжджі - 200 грам
- Сіль - 12 грам
- Рослинна олія - 1 Ст. Ложка
- Стартер - 1 Ст. Ложка (пшеничний або житній)
1. Приготуйте опару: стартер розведіть водою кімнатної температури і добре перемішайте. Додайте просіяне борошно і перемішайте. Суміш накрийте плівкою і залиште на 8 годин при кімнатній температурі.
2. Додайте воду, перемішайте. У миску тістоміса викладіть опару, сіль, рослинне масло і просіяне борошно. Вимісити тісто в тістомісильн 5 хвилин 2 швидкості. Готове тісто викладіть в миску, змащену олією.
3. Тісто виходить дуже рідким і липким. Змазаними маслом руками округлятимете і переверніть тісто. Накрийте тісто кришкою і залиште на 1 годину при кімнатній температурі.
4. Розтягніть тісто, максимально витягнувши один край тіста і склавши його до протилежної сторони. Повторіть розтягування по колу, переверніть швом вниз, вирівняйте поверхню. Ще два рази обомніте тісто, роблячи перерви між розтягуванням розміром в 1 час.
5. Перекладіть тісто в круглу форму для випічки, покриту пергаментом. Накрийте форму кришкою і залиште на 1, 5 години при кімнатній температурі. Форму накрийте кришкою з жароміцного матеріалу і відправте в холодну духовку.
6. Випікайте при температурі 200 градусів 30 хвилин під кришкою, після чого акуратно зніміть кришку і випікайте хліб ще 40-50 хвилин. Остудіть хліб на решітці. Смачного!