Заварні дріжджові булочки
(покроковий рецепт з фото)
Пишні і ароматні домашні булочки з пружним м'якушем. Готуються вони без яєць і масла, а характерну структуру цієї випічки обумовлює те, що при замішуванні тіста борошно заварюється гарячим молоком.
У процесі приготування заварного дріжджового тіста обов'язково переконайтеся в тому, що заварена маса охолола до теплого стану, щоб при введенні в тісто не загинули дріжджі. А на етапі формування булочок можна вкласти в них будь-яку начинку, попередньо сформувавши невеликі коржики, а потім скріпити краї тіста, домагаючись кулястої форми виробів.
- Борошно пшеничне - 350-370 грам
- Молоко - 250 мілілітрів
- Цукровий пісок - 70 грам
- Дріжджі сухі швидкодіючі - 1 Чайна ложка
- Сіль кухонна - 1/2 чайних ложки
- Ванільний цукор (з натуральної ваніллю) - 1 Чайна ложка
Підготуйте перераховані інгредієнти в зазначених кількостях. При бажанні можна підготувати для булочок одну або кілька начинок (мак, корицю, шоколад, джем і ін.).
У миску просійте 70 г борошна із зазначеної кількості, нагрійте 200 мл молока до гарячого стану і влийте його в борошно.
Ретельно з'єднайте компоненти ложкою і залиште заварену масу для охолодження, вона повинна стати теплою.
Поки заварена молоком борошно остигає, розчиніть в молоці, що залишилося (50 мл) цукровий пісок і сухі дріжджі.
У теплу борошняну масу влийте розчинені в молоці дріжджі, додайте сіль і ванільний цукор, перемішайте.
Порціями всипте просіяне борошно, перемішуючи тісто ложкою.
Завершіть заміс тесту руками і зберіть його в кулю. Заварне дріжджове тісто повинно вийти м'яким і податливим. Накрийте його рушником або харчовою плівкою і залиште в теплі до збільшення в об'ємі приблизно в 2 рази, на це буде потрібно 50-60 хвилин.
Приблизно через годину тісто має добре піднятися. Обімніть його руками і викладіть на робочу поверхню.
Сформуйте з тіста 8-10 булочок, помістіть їх на деко і залиште для розстоювання на 10-15 хвилин.
Випікайте заварні дріжджові булочки при температурі 170-180 градусів протягом 30-40 хвилин до появи золотистої скоринки.
Подавайте свіжоспечені булочки до чаю, за бажанням доповнивши їх вершковим маслом і улюбленим варенням. Смачного!