Вяземський пряник
(покроковий рецепт з фото)
Рецепт в'яземськ пряників був загублений багато століть назад. І тільки близько п'ятдесяти років його знайшли знову. Кажуть, що зберігатися, не втрачаючи аромату і смаку, такий пряник може більше трьох років!
Якщо ви затіяли чаювання і не знаєте, що можна подати до чаю в якості десерту, то прянички стануть ідеальним варіантом. Дізнавшись, як приготувати вяземский пряник, ви зможете спекти їх в період посту, так як вони не містять в собі продукти тваринного походження.
- Борошно пшеничне - 160 грам
- Цукор коричневий - 230 грам
- Мед - 50 грам
- Масло рослинне - 10 грам
- Мигдаль мелений - 10 грам
- Потоку - 6 грам
- Povidlo - 100 грам
У сотейник покладіть сто тридцять грам коричневого цукру, додайте п'ятдесят грам меду і пару столових ложок воду. На повільному вогні варите інгредієнти так, щоб виходила тягуча нитка. Це говорить про те, що сироп готовий.
Потім в сироп додайте мелений мигдаль, потоку, борошно і рослинне масло. Ретельно зігнати тісто. Воно буде липким і досить важким в роботі. Проте, його слід гарненько обмять і "відбити" про робочу поверхню.
Тісто розгортайте в пласти близько восьми міліметрів товщиною. Робити це необхідно відразу, інакше тісто моментально "задубіє" і з ним неможливо буде нічого зробити. Викладіть на тісто начинку.
Загорніть тісто з начинкою, як конверт. Краї можна защипнути, а можна просто склеїти і придавити. Для цього їх слід змастити водою.
Помістіть пряник в металеву форму так, щоб вона обрізала нерівні краї тіста. Потім дерев'яним калаталом або товкачем притисніть його зверху, немов вдавлюючи починаючи.
Випікайте пряники десять хвилин при температурі двісті градусів в духовці на деку. Поки вони печуться, зваріть з залишку цукру і п'ятдесяти мілілітрів води цукровий сироп. Готові пряники остудіть і змажте цукровим сиропом.