Tokoš
(покроковий рецепт з фото)
Токош - блюдо узбецької кухні. За своєю суттю це узбецька долма. Блюдо готується, як і звичайна долма у виноградному листі, але не на томатному соку, а на бульйоні. До складу фаршу входить рис.
Страва являє з себе різновид долми, приготовленої на бульйоні. Зустрічаються рецепти, коли токош готується з томатами, але, на мій погляд, томат дає легку гіркоту блюду, а ось бульйон робить блюдо фантастично соковитим і ніжним.
- М'ясо - 700 грам
- Виноградне листя - 100 штук
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Мал - 1 Склянка
- Сіль, перець, спеції - За смаком
- Вода - 1-2 склянок
- Вершкове масло - 50-100 грам
- Цукор - За смаком
Для приготування страви візьміть м'ясо. Це може бути баранина або птах (індичка, курка). Гострим ножем подрібніть м'ясо в фарш. Важливо не перемолоти м'ясо за допомогою м'ясорубки, а саме подрібнити ножем. Я використовую м'ясо птиці.
Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте дрібно. Нарізану цибулю додайте до м'яса.
У гарячій воді відваріть рис до напівготовності. Мал попередньо треба промити до чистої води. Закиньте його в велику кількість киплячої води. Варіть 5 хвилин на середньому вогні. Відкиньте рис на сито. Дайте стекти рідини, після чого додайте рис до м'яса. При варінні я рис злегка посолити.
Фарш вимішайте. Додайте сіль, спеції за смаком. Я використовувала коріандр, сіль і чорний мелений перець. Блюдо буде багатим на смак за рахунок листя. Велика кількість спецій переб'є смак начинки.
Візьміть листочок винограду. Якщо він заморожений, спочатку повністю розморозити його. Якщо листя мариновані або квашені - вимочіть в чистій воді, щоб пішла зайва сіль. Якщо листя свіжі, проваріть їх пару хвилин в окропі.
На середину листа викладіть невелику порцію начинки.
Сформуйте токош (долминку). Загорніть листочок конвертиком, так ніби ви фаршіруете млинці.
На дно горщика покладіть 1 листочок. Зверху викладіть токош.
Змішайте 1-1, 5 склянки води + хорошу щіпку солі + 0, 5 немає. Ложки цукру + 50 грамів вершкового нетопленого масла. Вилийте суміш у горщик. Масло буде плавати шматком, це не страшно. При запіканні воно розчиниться в бульйоні. Розігрійте духовку до 200 градусів. Горщик накрийте кришкою, запікайте вміст в духовці 1 час.
Подайте Токаш до столу. Страва смачна, незвичайне і дуже ніжне.