Старовинний хліб
(покроковий рецепт з фото)
Хочете навчу вас, як приготувати старовинний хліб? процес тривалий, багатоетапний, але результатом ви напевно будете задоволені. З фотографіями повторити рецепт буде досить легко. Запам'ятовуйте!
Відразу хочу сказати, що для такого хліба нам знадобиться домашній житній квас, на якому буде робитися опара. На його приготування піде близько 2-3 днів. Борошно найкраще брати цельнозерновую. Для аромату можете додати трохи кмину, наприклад. Якщо хочете спробувати справжній старовинний хліб, ласкаво просимо на кухню!
- Житнє борошно - 1 кілограм
- Вода - 2.5 L
- Житня стартер - 1 Ст. Ложка
- Отриманий квас - 800 мілілітрів (опара)
- Житнє борошно цільнозерновий - 600 грам (опара)
- Пшеничне борошно - 1.5 кілограма (приблизно)
- Картопляне пюре - 200 грам
- Вода - 800 мілілітрів (приблизно)
- Цукор - 100 грам
- Сіль - 40 грам
- Кмин - За смаком
1. Борошно з'єднайте з водою, викладіть у жароміцних посуд і поставте в холодну духовку. Томіть при температурі 60-65 градусів близько 1.5-2 годин.
2. Отриману масу з'єднайте з закваскою і водою (приблизно в два рази більше основи). Перемішайте і залиште на ніч при температурі близько 30 градусів.
3. Акуратно перелийте квас в баночку і залиште в теплі ще на добу.
4. Для приготування опари залийте квас в борошно, перемішайте і залиште годинки на 4 в теплому місці.
5. Відваріть картоплю, розімніть його в пюре.
6. Додайте в опару пюре, сіль, цукор, кмин, воду, борошно. Замісити тісто, залиште в теплі (32-34 ступеня) з 1.5-2 годину.
7. З отриманої кількості тіста вийде 4 великих хліба. Сформуйте їх, викладіть у форму або просто на деко і залиште на расстойку на годинку.
8. Вологими руками перед випічкою подформіруйте хліб і відправте в розігріту духовку (на максимум) з 15 хвилин. Після приберіть температуру до 200 градусів і тримайте ще близько 25 хвилин. Готовий хліб трохи збризніть водою і остудіть.