Справжній татарський вак беляш
(покроковий рецепт з фото)
Татарська кухня дуже цікава і незвичайна. Там багато гострих спецій і випічки. Вак беляш - блюдо татарської кухні. Таку випічку часто продавали в кіосках на море в Криму. Її будемо готувати і ми.
Буваючи на Кримському півострові, я часто проходила повз ларьків з кримської випічкою. Теплі спогади у мене залишилися від страв татарської кухні. Вони неймовірно смачні. Здавалося, що приготувати такі будинки я не зможу, але виявилося, це не так. Хороший і перевірений рецепт + бажання творити роблять чудеса. Тепер і ви знаєте, як приготувати справжній татарський вак беляш.
- Борошно - 2 склянки
- Яйце - 2 штуки
- Кефір - 120 мілілітрів
- Вершкове масло - 150 грам(100 г - для тіста і 50 г - для запікання)
- Сіль - 2-2, 5 чайних ложки(1 немає. Ложка - для тіста і 1 немає. Ложка - для фаршу)
- Фарш - 500 грам
- Картопля - 3 штуки
- Цибуля ріпчаста - 2 штуки
- Спеції - За смаком
Для приготування страви візьміть м'ясо (фарш), борошно, кефір, сіль, цукор, яйце, вершкове масло, цибуля ріпчаста, картопля, спеції.
У миску просійте борошно. На великій тертці натріть заморожене вершкове масло. Додайте чайну ложку солі і дрібку цукру. Цукор потрібен для смаку тесті. Збийте яйце і додайте його в тісто. Влийте кефір і замісити тісто.
Добре вимісити тісто руками. У вас вийде щільне тісто, гладке. Затягніть миску з тестом плівкою і дайте йому відпочити.
Для приготування начинки візьміть м'ясний фарш. Можна взяти тільки яловичий фарш, а можна змішаний (50/50 свинина / яловичина). До фаршу додайте сіль, спеції, нарізаний дрібними кубиками цибулю і картоплю.
Тісто розділіть на кілька шматочків. У мене вийшло 9. Тісто виходить таким, що навіть не липне до дошки. Я додатково борошно не використала.
Кожен шматочок розкачайте в тонкий млинець.
На середину млинчика викладіть 2 столові ложки начинки. Розподіліть так, щоб начинка не виходила за краї млинчика.
Зберіть краю млинчика так, щоб вийшов ось такий беляш з дірочкою. Краї добре закріпіть. Даний спосіб формування випічки називається "спідничка", коли краї тіста збираються спідничкою і щільно закріплюються. Так само формують манти.
Сформуйте все біляші.
Деко застеліть пергаментом. Викладіть заготовки на деко. У кожну дірочку влийте 1 ст. Ложку кип'яченої води. У кожну дірочку викладіть по 5-10 г вершкового масла. Змастіть біляші збитим яйцем. Розігрійте духовку до 200 градусів. Випікайте біляші близько 40 хвилин.
Подаємо злегка остиглі вак біляші до столу. Чудово!