Смажена тріска
(покроковий рецепт з фото)
Одне з моїх улюблених страв на кожен день - смажена тріска. Тріска смажиться дуже просто і швидко, але виходить ситної, смачною і поживною. А якщо ще й з келихом білого вина - то просто казка
Лихоманка - дуже дешева і доступна, проте в той же час дуже поживна і ситна риба, тому вона виручає тих, хто живе на "економ-режимі" . Готується, знову ж, дуже просто - ніяких проблем, ніяких хитрих інгредієнтів, тільки найнеобхідніше. Однак виходить смачний обід або вечерю дуже гідної якості.
- Лихоманка - 1 штука
- Молоко - 400 мілілітрів
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Чорний перець горошком - 4 штуки
- Зіра - - Щепоток
- Мускатний горіх - 1/2 чайних ложки
- Борошно - 1/2 склянки
- Масло рослинне - 50 мілілітрів
- Вершкове масло - 50 грам
- Часник - 2 зубчики
Насамперед необхідно обробити нашу рибу. Плавці і хвіст відрізаємо, очищаємо тушку від залишків луски, ретельно вичищаємо залишки нутрощів, особливо - чорне гірку плівку.
Потім рибку нарізаємо впоперек на порційні шматочки товщиною близько 1.5 см.
Тепер - ключова хитрість в приготуванні тріски. Шматочки риби необхідно на годину-другу замочити в молоці - викладаємо їх щільно в тарілочку, заливаємо молоком (так, щоб молоко повністю покривало рибу) і залишаємо на 1-2 годину.
Поки риба вимочується - застосуємо хитрість номер два. У сухій сковороді прожарюємо сіль, чорний перець, зиру і мускатний горіх. Буквально 1-2 хвилини при постійному помішуванні.
Обсмажені спеції гарненько подрібнюємо в ступці і додаємо до борошна. Перемішуємо, щоб спеції рівномірно розподілилися по борошну.
Вимочену рибу паніруємо в сухої суміші борошна і спецій. У сковороді розігріваємо олію, викладаємо в масло шматочки риби і обсмажуємо на середньому вогні до рум'яної скоринки і готовності (близько 7-9 хвилин, в залежності від товщини шматочків).
Поки тріска смажиться - оперативно приготуємо до неї часниковий соус. Розтопимо в ковшике вершкове масло, додамо дрібно нарізаний часник і згасимо на середньому вогні хвилин 5. Часник має саме гаситися, а не смажитися - якщо почне смажитися, зменшуйте вогонь.
Готову рибу подаємо з приготовленим соусом, улюбленим гарніром і лимоном. І, опціонально, келихом сухого білого. Смачного!