Салат грецький з оливками
(покроковий рецепт з фото)
Оливки - основа основ середземноморської кулінарії в цілому і грецької кухні зокрема. Пропоную вам класичний рецепт салату грецького з оливками - дуже смачного, корисного і простого блюда!
У Росії і ряді суміжних країн існує думка, що маслини і оливки - це різні речі. Чи то за кольором відрізняються (маслини чорні, а оливки зелені), то взагалі плоди не одного дерева, а двох. Між іншим, це не так - оливки і маслини суть одне і те ж.
Плоди оливи європейської залежно від сорту і ступеня дозрівання можуть бути самих різних кольорів - від солом'яно-жовтого до чорно-фіолетового. Останні в нашій країні найчастіше і продають під назвою "маслини" . Однак до цього чорним оливкам (або, як їх ще називають, оливкам природною чорної зрілості, Природно чорні стиглі оливки) вони найчастіше не мають відношення - їх відтінок викликаний киснем, який виробники пропускають через розсіл, щоб надати плодам оливи "благородний" чорний колір. Однак, кисень - це ще квіточки. Щоб прискорити процес виробництва (при традиційній заквасці оливки бувають готові тільки через кілька місяців, що зовсім не на руку виробникам), в розсіл додають каустичну соду, вона ж їдкий натр, вона ж харчова добавка E524. Як стабілізатор забарвлення для таких оливок застосовується глюконат заліза (харчова добавка E579). Причому на етикетці цю інформацію зазвичай вважають за краще не відображати…
Звичайно, рецепт приготування салату грецького з оливками на увазі використання тільки високоякісних плодів, заготовлених відповідно до традиційної рецептурою. Знайти їх непросто, та й коштують такі оливки недешево - зате різницю ви відчуєте відразу. Прикмети справжніх оливок: висока ціна, скляна банка (можуть бути і ваговий), колір - найчастіше вони все-таки не чорні (а якщо чорні, то неодмінно м'які і з кісточкою). Взагалі натуральні оливки рідко бувають однорідного відтінку, на поверхні мають цятки. Але саме такі й потрібні для приготування салату грецького з оливками; ).
- Фета - 250 грам
- Помідори - 5-6 штук
- Огірки - 2-3 штук
- Солодкий перець - 1-2 штук
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Оливки - 20-25 штук
- Лимон - 0, 5 штуки
- Масло оливкове - 5-6 Ст. Ложок
- Свіжа зелень - За смаком
- Сіль - За смаком
- Перець чорний мелений - За смаком
- Орегано сушений - За смаком