Плов узбецький класичний
(покроковий рецепт з фото)
Ви пробували узбецький плов? Гордість узбецької кухні, справжній, смачний і ароматний, приготований на вогнищі. Немає? Тоді прийшов час насолодитися не тільки його смаком, але і процесом приготування.
Плов люблять все, але мало хто вміють правильно приготувати справжній смачний плов. Готувати його не дуже складно, але, щоб вийшов плов, а не рисова каша з м'ясом, потрібно дотримуватися інструкцій рецепта. Сьогодні відомо дуже багато рецептів приготування плову. Одним з них я хочу поділиться з вами. Це узбецький плов, він смачний, ароматний і дуже ситний. Рецепт підкаже вам, як приготувати плов узбецький класичний.
- Рис "девзіра" - 1, 5 кілограма
- Баранина - 1, 5 кілограма
- Морква - 1, 5 кілограма
- Ріпчаста цибуля - 5-6 штук
- Часник - 3 штуки (головки)
- Зіра - 1/2 склянки
- Барбарис - 1/2 склянки
- Курдючний жир - 200 грам (або зрізаний з м'яса жир)
- Рослинна олія - 200-300 мілілітрів
- Сіль - 1-2 Ст. Ложок (за смаком)
Очистимо й наріжемо крупною соломкою моркву.
Очищаємо від лушпиння цибулю, нарізаємо його не надто тонкими кільцями або півкільцями.
Також великими шматками нарізаємо м'ясо.
Жир нарізаємо невеликими кубиками.
Добре розігріваємо казан на вогні, кидаємо в нього жир. Потім, коли весь жир витопиться, прибираємо шкварки з казана.
Додаємо рослинне масло, добре його прожарюємо. Потім додаємо нарізану цибулю.
Постійно помішувати цибулю, щоб він не пригоріла. Як тільки цибуля почне набувати злегка золотистий колір, додаємо м'ясо в казан, смажимо його до напівготовності, помішуючи.
Тепер настала черга морквини. Додаємо її, перемішуємо весь вміст казана.
Коли морква стане м'якою, додаємо в казан окріп. Рівень води повинен покрити весь вміст казана. Готуємо зірвак близько 40-50 хвилин.
Поки готується зірвак, ми дуже добре промиваємо рис.
Часник необхідно очистити від верхньої лушпиння, намагаємося зробити це акуратно, щоб не розламати часник на зубчики. Нам потрібна ціла головка часнику.
Через 45 хвилин додаємо в зірвак часник, барбарис, зиру і сіль. Солимо так, щоб вода була трохи пересолена. Акуратно перемішуємо і варимо хвилин 15-20. Потім в киплячий зирвак додаємо рис. Рис разравниваем шумівкою по всьому казану, але не перемішуємо.
Робимо великий вогонь, щоб вода в казані сильно кипіла. За допомогою шумівки відсуваємо рис від стінок до середини, робимо невеликі отвори дерев'яною палицею. Це потрібно для того, щоб вода швидше випарується.
Як тільки вода пішла з поверхні, вогонь потрібно зробити дуже маленьким. Рис разравниваем і накриваємо кришкою.
Через 25 хвилин дістаємо часник і акуратно перемішуємо плов знизу вгору. Викладайте плов на блюдо, зверху кладемо часник.