Пісний дріжджовий пиріг
(покроковий рецепт з фото)
Пиріг в пост повинен бути ситним і поживним. Пропоную вам спробувати приготувати пісний дріжджовий пиріг з морквою і капустою - він як ра виходить не тільки ситним, але і смачним.
Пісні пироги можуть бути солодкими або солоними. Я люблю робити ситні пироги зі смачною начинкою, наприклад, з капустою, грибами або картоплею. Для приготування пісного дріжджового пирога я взяла невелику (майже в півкілограма) качан капусти звичайної, парочку морквин і цибулька для начинки. До речі, тісто дріжджове пісне універсальне - ви можете зробити солодкий пиріг, наприклад, з povidlom.
- Дріжджі сухі - 7 грам
- Капуста - 1 штука
- Морквина - 2-3 штук
- Цибуля - 1-2 штук
- Масло рослинне - 125 грам
- Цукор - 35 грам
- Борошно - 400-450 грам
Займіться тестом спочатку: приготуйте опару. У склянці теплої води розведіть дріжджі, додайте столову ложку цукру і півсклянки борошна (борошно краще просійте, щоб опара підійшла добре). Все перемішайте і дайте опарі підійти (це займе хвилин 30-40, може менше).
Потім додайте в опару, що підійшла чайну ложку солі, ще столову ложку цукру і рослинного масла грам 50.
Перемішайте все гарненько і почніть поступово додавати борошно просіяне і замішувати тісто.
Перемішайте все гарненько і почніть поступово додавати борошно просіяне і замішувати тісто.
Тісто має бути м'яким і до рук не прилипати.
Сформуйте з тіста кульку і накрийте його рушником, нехай підходить.
Поки тісто підходить, займіться начинкою. Натріть на тертці моркву, цибулю дрібно поріжте. Обсмажте спочатку цибулю, потім додайте моркву і пасеруйте з рослинним маслом хвилин 5-7. За цей час нашинкуйтекапусту і потім додайте її теж до овочів на сковорідку. Обсмажуйте все хвилин 10, а потім на невеликому вогні тушкуйте хвилин 15 під закритою кришкою, додайте спецій за смаком. Готової начинці дайте охолонути.
Почнемо збирати пиріг: тісто підійшло, ви його обомніте і розділіть на дві частини.
Почнемо збирати пиріг: тісто підійшло, ви його обомніте і розділіть на дві частини.
З більшої частини тесту розкачайте корж.
Форму для випікання змастіть рослинною олією і посипте сухарями меленими (або просто панірувальними). Викладіть корж і зробіть досить високі бортики.
З меншої частини тесту теж розкачайте корж і поріжте її на рівні смуги.
Покладіть начинку в пиріг і накрийте її смугами з тіста, скріплюючи ними бортики.
Раджу накласти смуги квадратиками - чергуючи або хрест на хрест, як на фото.
Борти загніть всередину, а із залишків тіста можете зробити прикраса.
Дайте пирогу расстояться хвилин 30.
Потім відправте його в розігріту до 180 З духовку на 20 хвилин, до рум'янцю.
Дайте пирогу расстояться хвилин 30.
Потім відправте його в розігріту до 180 З духовку на 20 хвилин, до рум'янцю.
Пиріг в духовці підійде і за ароматом ви зрозумієте, що він готовий.
Можете го порізати на порційні шматки перед подачею.
Пісний дріжджовий пиріг готовий. Смачного!