Квас
(покроковий рецепт з фото)
Відмінний напій, яким легко втаязиквати спрагу в спекотні літні дні. З нього можна приготувати смачну окрошку. Готується такий квас дуже легко, але не дуже швидко. Сподіваюся, цей рецепт вам сподобається.
Справжній квас готують із зерен ячменю, але в домашніх умовах ми можемо полегшити процес і приготувати смачний квас з житнього хліба. Процес досить легкий, але не швидкий. Терпіння нам не позичати, тому читаємо рецепт, як приготувати квас, і беремося за справу.
- Житній хліб - 1 кілограм
- Дріжджі - 15-20 грам (або 1/2 чайної ложки сухих)
- Цукор - 1 Склянка (за смаком, можна і більше)
- Вода - 6 літрів
Нарізаємо хліб на скибочки та підсушують в духовці. Можна навіть злегка пересушити, щоб на деяких шматочках утворилася дуже темна скоринка.
Перекладаємо хліб у велику каструлю або відро і заливаємо окропом. Додаємо цукор, перемішуємо і залишаємо остигати градусів до 30.
У невелику чашку викладаємо дріжджі, додамо до них ложку цукру. Якщо будете використовувати сухі дріжджі, додайте трохи води з каструлі з хлібом.
Дріжджі повинні піднятися пінної шапочкою. Виливаємо їх в каструлю з остиглим запареним хлібом. Перемішуємо. Розмокший хліб можна подрібнити.
Можна залишити бродити в відрі, а можна розподілити по банках. Тільки не заливайте їх до самого верху. Закриємо горлечко банки марлею і кришкою з дірочками. Залишимо в теплому темному місці на пару днів, нехай бродить.
А тепер нам необхідно все процідити через лляне рушник.
Ретельно віджимаємо, розмокший хліб можна використовувати як закваску для наступної порції квасу.
Отриману рідину розливаємо по пляшках, але знову не заливаємо до самого верху. Можна додати по кілька родзинок в кожну пляшку. Ставимо в холодильник ще на добу-дві.
А потім вже можна пробувати квас.