Кутя
(покроковий рецепт з фото)
Кутя - традиційне російське блюдо до святкового різдвяного столу. Також це блюдо відомо в народі під такими назвами, як Коливо, переддень, сить, об'єктив.
Пшенична каша, яку відповідно до православної східнослов'янської традиції подають на Різдво, має кілька назв - об'єктив, кутя, Коливо. Існує безліч думок і суперечок щодо того, в чому різниця між Кутею, Лінзи та Колів. Згідно Православної кулінарній книзі, традиційне різдвяне блюдо з пшеничного зерна можна називати і так, і так - різниця лише в тому, що рецепт сочиво несуттєво відрізняється від рецепта Куті. Відмінності, втім, мають незначний характер, і щодо їх теж існує безліч протилежних версій.
Якщо хочете приготувати справжню Кутю (або Об'єктив, називайте як більше подобається), сміливо беріть цей рецепт і готуйте - правильність цього рецепта не зможе оскаржити навіть історик-кулінар. Саме про такий спосіб приготування йдеться в Православної кулінарній книзі, а більш авторитетного в питаннях православної кулінарії джерела просто немає.
До речі, деякі шукають назву в інтернеті з помилкою, без м'якого знака, набирая "кутя".
Рецепти лінз (кутьи):
1. Подрібнити пшеницю. Знову ж правильним кроком буде розтовкти пшеничні зерна дерев'яним товкачем в ступі, періодично поливаючи невеликою кількістю теплої води, але можна використовувати й інші засоби.
2. Відокремити ядра зерен від лушпиння, потім ретельно просіяти і промити. Зварити розсипчасту пісну рідку кашу на воді з чистих зерен, охолодити і підсолодити до смаку.
3. Розтерти мак до отримання специфічного молочка, додати меду і об'єднати з пшеницею. Якщо ж каша вийшла дуже густий, то її можна розбавити прохолодною кип'яченою водою. Далі додаємо подрібнені волоські горіхи.
Сочиво можна приготувати також з рису. Співвідношення компонентів залишаємо точно таке ж. Готуємо рис: заливаємо рис 1 1/5 склянками окропу, накриваємо каструлю кришкою (щільно), варимо рис на протязі 3-ох хвилин на сильному вогні. Потім продовжуємо варити рис протягом 6 хвилин на середньому вогні, 3 хвилини на слабкому. Прибираємо з вогню і даємо настоятися на пару під закритою кришкою ще 12 хвилин.
- Пшеничное зерно- 1 Склянка
- Мак - 100 грам
- Ядра грецких орехов- 100 грам
- Мідь - 1/3 Ст. Ложки
- Цукор - - За смаком
Якщо хочете приготувати справжню Кутю (або Об'єктив, називайте як більше подобається), сміливо беріть цей рецепт і готуйте - правильність цього рецепта не зможе оскаржити навіть історик-кулінар. Саме про такий спосіб приготування йдеться в Православної кулінарній книзі, а більш авторитетного в питаннях православної кулінарії джерела просто немає.
До речі, деякі шукають назву в інтернеті з помилкою, без м'якого знака, набирая "кутя".
Рецепти лінз (кутьи):
1. Подрібнити пшеницю. Знову ж правильним кроком буде розтовкти пшеничні зерна дерев'яним товкачем в ступі, періодично поливаючи невеликою кількістю теплої води, але можна використовувати й інші засоби.
2. Відокремити ядра зерен від лушпиння, потім ретельно просіяти і промити. Зварити розсипчасту пісну рідку кашу на воді з чистих зерен, охолодити і підсолодити до смаку.
3. Розтерти мак до отримання специфічного молочка, додати меду і об'єднати з пшеницею. Якщо ж каша вийшла дуже густий, то її можна розбавити прохолодною кип'яченою водою. Далі додаємо подрібнені волоські горіхи.
Сочиво можна приготувати також з рису. Співвідношення компонентів залишаємо точно таке ж. Готуємо рис: заливаємо рис 1 1/5 склянками окропу, накриваємо каструлю кришкою (щільно), варимо рис на протязі 3-ох хвилин на сильному вогні. Потім продовжуємо варити рис протягом 6 хвилин на середньому вогні, 3 хвилини на слабкому. Прибираємо з вогню і даємо настоятися на пару під закритою кришкою ще 12 хвилин.