Рецепт Кутя фото

Кутя
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Крупи, Пшоно і пшениця
Вегетаріанське харчування
На святковий стіл, Різдво
Гарячі страви, Десерти, Каші, Кутя

Кутя - традиційне російське блюдо до святкового різдвяного столу. Також це блюдо відомо в народі під такими назвами, як Коливо, переддень, сить, об'єктив.

Пшенична каша, яку відповідно до православної східнослов'янської традиції подають на Різдво, має кілька назв - об'єктив, кутя, Коливо. Існує безліч думок і суперечок щодо того, в чому різниця між Кутею, Лінзи та Колів. Згідно Православної кулінарній книзі, традиційне різдвяне блюдо з пшеничного зерна можна називати і так, і так - різниця лише в тому, що рецепт сочиво несуттєво відрізняється від рецепта Куті. Відмінності, втім, мають незначний характер, і щодо їх теж існує безліч протилежних версій.

Якщо хочете приготувати справжню Кутю (або Об'єктив, називайте як більше подобається), сміливо беріть цей рецепт і готуйте - правильність цього рецепта не зможе оскаржити навіть історик-кулінар. Саме про такий спосіб приготування йдеться в Православної кулінарній книзі, а більш авторитетного в питаннях православної кулінарії джерела просто немає.

До речі, деякі шукають назву в інтернеті з помилкою, без м'якого знака, набирая "кутя".

Рецепти лінз (кутьи):

1. Подрібнити пшеницю. Знову ж правильним кроком буде розтовкти пшеничні зерна дерев'яним товкачем в ступі, періодично поливаючи невеликою кількістю теплої води, але можна використовувати й інші засоби.

2. Відокремити ядра зерен від лушпиння, потім ретельно просіяти і промити. Зварити розсипчасту пісну рідку кашу на воді з чистих зерен, охолодити і підсолодити до смаку.

3. Розтерти мак до отримання специфічного молочка, додати меду і об'єднати з пшеницею. Якщо ж каша вийшла дуже густий, то її можна розбавити прохолодною кип'яченою водою. Далі додаємо подрібнені волоські горіхи.

Сочиво можна приготувати також з рису. Співвідношення компонентів залишаємо точно таке ж. Готуємо рис: заливаємо рис 1 1/5 склянками окропу, накриваємо каструлю кришкою (щільно), варимо рис на протязі 3-ох хвилин на сильному вогні. Потім продовжуємо варити рис протягом 6 хвилин на середньому вогні, 3 хвилини на слабкому. Прибираємо з вогню і даємо настоятися на пару під закритою кришкою ще 12 хвилин.


  • Пшеничное зерно- 1 Склянка
  • Мак - 100 грам
  • Ядра грецких орехов- 100 грам
  • Мідь - 1/3 Ст. Ложки
  • Цукор - - За смаком
Пшенична каша, яку відповідно до православної східнослов'янської традиції подають на Різдво, має кілька назв - об'єктив, кутя, Коливо. Існує безліч думок і суперечок щодо того, в чому різниця між Кутею, Лінзи та Колів. Згідно Православної кулінарній книзі, традиційне різдвяне блюдо з пшеничного зерна можна називати і так, і так - різниця лише в тому, що рецепт сочиво несуттєво відрізняється від рецепта Куті. Відмінності, втім, мають незначний характер, і щодо їх теж існує безліч протилежних версій.

Якщо хочете приготувати справжню Кутю (або Об'єктив, називайте як більше подобається), сміливо беріть цей рецепт і готуйте - правильність цього рецепта не зможе оскаржити навіть історик-кулінар. Саме про такий спосіб приготування йдеться в Православної кулінарній книзі, а більш авторитетного в питаннях православної кулінарії джерела просто немає.

До речі, деякі шукають назву в інтернеті з помилкою, без м'якого знака, набирая "кутя".

Рецепти лінз (кутьи):

1. Подрібнити пшеницю. Знову ж правильним кроком буде розтовкти пшеничні зерна дерев'яним товкачем в ступі, періодично поливаючи невеликою кількістю теплої води, але можна використовувати й інші засоби.

2. Відокремити ядра зерен від лушпиння, потім ретельно просіяти і промити. Зварити розсипчасту пісну рідку кашу на воді з чистих зерен, охолодити і підсолодити до смаку.

3. Розтерти мак до отримання специфічного молочка, додати меду і об'єднати з пшеницею. Якщо ж каша вийшла дуже густий, то її можна розбавити прохолодною кип'яченою водою. Далі додаємо подрібнені волоські горіхи.

Сочиво можна приготувати також з рису. Співвідношення компонентів залишаємо точно таке ж. Готуємо рис: заливаємо рис 1 1/5 склянками окропу, накриваємо каструлю кришкою (щільно), варимо рис на протязі 3-ох хвилин на сильному вогні. Потім продовжуємо варити рис протягом 6 хвилин на середньому вогні, 3 хвилини на слабкому. Прибираємо з вогню і даємо настоятися на пару під закритою кришкою ще 12 хвилин.

Схожі рецепти