Kassata
(покроковий рецепт з фото)
Це дуже знаменитий сицилійський торт або бісквітний десерт з прошарком з рікотти, обов'язково круглої форми і прикрашений цукатами, шоколадом і горішками. Готують його найчастіше у свята.
Цей смачний і соковитий торт-десерт традиційно готується на Сицилії і він дуже популярний серед туристів. Але щоб спробувати цей десерт, зовсім не обов'язково їхати в Італію. Я розповім вам як приготувати Касата і ви легко зможете приготувати її вдома, але запасіться терпінням Рецептів приготування Касата багато, виношу на ваш суд один з них. Смачно!
- Яйця - 4 штуки
- Борошно пшеничне - 150 грам
- Цукор - 200 грам(150 - для бісквіта, інше за смаком для крему)
- Розпушувач - 1 Чайна ложка (без гірки)
- Rikotta - 500-600 грам
- Вершки - 250 мілілітрів (не нижче 30%)
- Цукати - 150-170 грам(100 - в вершках, інше для прикраси)
- Шоколад - 70-100 грам(50 - в вершках, інше для прикраси)
- Мигдаль або фісташки - 20-30 грам
- Вишневий сироп - 100-150 мілілітрів
- Ванільний цукор - 1 Чайна ложка
В першу чергу спечемо бісквіт. Збиваємо яйця з цукром звичайним і ванільним в пишну піну, приблизно хвилин 10. Потім додаємо просіяне з розпушувачем борошно і перемішуємо.
Виливаємо тісто в форму застелену пергаментом.
І випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці хвилин 35-40. Час випічки завжди різний - залежить від духовки і форми. У мене форма 26 см. Перевіряємо готовність дерев'яною зубочисткою. Даємо бісквіту охолонути і відлежатися хоча б години 2.
Потім розрізаємо бісквіт на 3 коржа.
Рікотта у мене ось така, це кремоподібний сир, який готується із сироватки. Крем можна приготувати тільки з рікотти, а вершки використовувати для прикраси торта.
Я готувала крем із суміші вершків і рікотти. Збиваємо вершки з цукром до пишної і стійкої піни. Додаємо Рікотта і гарненько збиваємо. За смаком додаємо цукор і ще раз збиваємо. Відкладемо частина крему для прикраси.
Подрібнюємо шоколад (ножем, а не теркою, щоб траплялися невеликі шматочки). Цукати нарізаємо маленькими шматочками, не забудьте залишити цукати і для прикраси. Подрібнюємо горіхи.
Додаємо цукати, шоколад і волоські горіхи в кремі, перемішуємо. У мене цукати - кумкват і журавлина. Журавлину можна замочити хвилин на 30 в коньяку.
І приступаємо до складання Касата. Нижній корж бісквіта нарізаємо ось так. Центр за розміром відповідає денця форми, в якій будемо збирати торт. Застеляємо форму харчовою плівкою.
І викладаємо шматочки бісквіта.
Розводимо до смаку вишневий сироп, можна додати лікер. І просочуємо бісквіт.
Викладаємо трохи більше половини крему і рівномірно розподіляємо по всій поверхні бісквіта.
З середнього коржа вирізаємо коло і укладаємо на крем, притискаємо. Збризгуємо сиропом і намазуємо кремом.
І вирізаємо з третьої частини бісквіта коло за розміром нашої форми. Просочуємо сиропом.
Накриваємо їм торт, притискаємо. Ми залишаємо в холодильнику мінімум на 3 годину.
Витягуємо торт з форми, вот такой вот він у мене вийшов.
І змащуємо кремом.
Включаємо фантазію і прикрашаємо торт. Я прикрасила подрібненими обрізками, подрібненим шоколадом, пелюстками мигдалю - це все по колу знизу вгору. Верх прикрашений цукатами і Ранетками з варення.
Ось такий торт виходить в розрізі. Дуже смачний!