Дріжджовий паска
(покроковий рецепт з фото)
Дріжджовий паска у мене асоціюється з Великоднем. Заздалегідь зберігаю великі бляшані банки і думаю про той час, коли настане весна, будемо обмінюватися яйцями і є м'який паску, залитий глазур'ю.
Приготувати дріжджовий паска, взагалі-то, не складно, єдине, це вимагає часу. Так що звільніть один день перед Великоднем і присвятіть себе і свої думки цього дивовижного процесу! Для мене це щось на кшталт медитації, приготування тіста розслабляє і надихає. Звичайно, це діє, коли все йде за планом, а тому мій рецепт, як приготувати дріжджовий паска, вам дуже придасться!
- Молоко - 300 мілілітрів
- Яйця - 2-3 штук
- Цукор - 1-1, 5 склянки
- Ванільний цукор - 10 грам
- Вершкове масло - 75 грам
- Борошно - 600-700 грам (скільки візьме тісто)
- Дріжджі пресовані - 60 грам
- Ізюм - За смаком
- Помадка - За смаком
- Кондитерська присипка - За смаком (або інші прикраси)
- Сіль - 1 щіпка
Підготуйте необхідні інгредієнти.
Молоко підігрійте до температури приблизно 30 градусів. Додайте дріжджі і добре їх розмішайте. Всипте 1 ст. Ложку цукру і залиште на 15-20 хвилин в теплому місці (я залишаю біля включеної конфорки).
Через 15 хвилин на поверхні утворюється пишна шапочка, це означає, що дріжджі діють і все йде правильно.
Яйця збийте з цукром, що залишився, сіллю і ванільним цукром, додайте до дріжджовий масі. Добре перемішайте.
Розтопити вершкове масло і також відправте в миску. Перемішайте.
І в кінці починайте додавати борошно невеликими порціями. На цьому ж етапі додайте родзинки або інші сухофрукти. Спочатку перемішуйте все в мисці, а потім, коли вже складно буде заважати, викладіть тісто на робочу поверхню і, поступово підсипаючи борошно, замісіть м'яке ніжне тісто.
Готове тісто перекладіть у велику миску, дно якої присипте борошном, накрийте чистим рушником і поставте в тепле місце на 1-1, 5 годину. Потім тісто обомніте і залиште ще на 1 годину в теплому місці. Що значить тепле місце? Це рівномірна температура приблизно 30-35 градусів. Расстаіваться тісто можна в мультиварці на спеціальний режим, можна в духовці з відкритими дверцятами і на мінімальній температурі, можна біля включеної конфорки, але тоді потрібен час від часу провертати миску.
Отже, пройшло майже 3 годину, тісто збільшилася приблизно в 3 рази, стало дуже пишним і ніжним. Його необхідно обмять ще раз і тільки тоді приступати до формування пасок.
Я використовую паперові форми для пасок, але можна використовувати також силіконові або металлічесткіе. Металеві точно потрібно змащувати вершковим маслом, а ось з силіконовими дивіться самі, якщо ви не перший раз печете в них, і нічого раніше не прилипало, тоді сміливо можете не змащувати, але якщо печете вперше, то перестрахуйтеся і змастіть вершковим маслом дно і боки. У кожну форму вкладіть тісто, заповнюючи приблизно половину обсягу форми (або навіть трохи менше). Залиште тісто в формах в теплому місці хвилин на 15-20, щоб вони трохи підійшли, а тим часом включіть розігріватися духовку. Надішліть паски в розігріту до 170 градусів духовку на 45-60 хвилин. Час випікання залежить від типу і потужності духовки. Випікайте паски до золотистого кольору, готовність тесту в середині перевіряйте дерев'яною шпажкою.
Поки печуться паски, приготуйте білкову глазур. Можна просто збити білок курячого яйця з цукровою пудрою, а можна використовувати готову глазур, яку необхідно тільки розбавити водою. Готові і трохи охолонули паски покрийте глазур'ю і прикрасьте кондитерської присипкою або іншими прикрасами.