Домашній квас для окрошки
(покроковий рецепт з фото)
Домашній квас відрізняється від магазинного більш насиченим смаком. Його можна не тільки пити, спробуйте, як приготувати домашній квас для окрошки. Найприємніше, що в ньому немає ніяких барвників.
Такий квас можна приготувати про запас і поставити в холодильник. Він відмінно освіжить в жаркий день, а також стане відмінною основою для приготування окрошки, яку багато хто любить. У кожної господині знайдеться свій рецепт цієї страви. Хтось любить овочеву окрошку, а хтось - з додаванням м'ясних виробів. Квас робиться дуже просто, але на його приготування знадобиться час, тому радимо набратися терпіння.
- Житній хліб - 1 штука (буханка)
- Цукор - 24 Ст. Ложок(2 столові ложки для закваски, 8 столових ложок для бродіння, 14 столових ложок для квасу)
- Сухі дріжджі - 0, 5 чайних ложки (з гіркою)
- Вода - За смаком
1. Нарізаємо житній хліб невеликими шматочками і відправляємо їх в розігрітий до 180 градусів духовку до повного приготування. В першу чергу робимо закваску: в літрову банку кладемо сухариків до половини, заливаємо їх половиною літра окропу, додаємо цукор і охолоджуємо до кімнатної температури, після чого додаємо дріжджі. Ми залишаємо на 3 дня. Решта сухарики залишаємо для квасу.
2. Беремо дві трилітрові банки, поділяємо порівну залишилися сухарі, додаємо по 4 столові ложки цукру і заливаємо окропом до половини.
3. У остигнула до кімнатної температури суміш додаємо порівну закваску і накриваємо кришками, залишаємо для бродіння на два дні.
4. Через два дні проціджуємо квас через марлю, хлібну масу відкидаємо, а рідина назад переливаємо в банки. У дві склянки наливаємо теплу кип'ячену воду, додаємо в кожен 7 столових ложок цукру і перемішуємо. Доливаємо по склянці на кожну банку і залишаємо ще на день при кімнатній температурі, після чого переставляємо в холодильник ще на 24 годину. Квас готовий!