Білий хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Якщо ви ще ніколи не пекли хліб на заквасці, пропоную вам дізнатися, як його приготувати. Найпростіший рецепт, за яким вийде повітряна, ароматна і хрустка буханець.
Хліб, приготовлений вдома, виходить набагато смачніше і ароматні магазинного, так як готувати його необхідно на натуральній пшеничного заквасці. У цьому рецепті ви можете використовувати і житнє закваску - смак хліба від цього стане тільки краще. Рекомендую випікати хліб на спеціальному камені для хліба - він рівномірно розподіляє тепло і не дає хліба підгоріти. Із заявленого в рецепті кількості інгредієнтів виходить дві великі булки, тому при необхідності зменшіть кількість інгредієнтів вдвічі.
- Біла пшеничне борошно - 1050 грам(200 грам для закваски, 850 грам для тіста)
- Пшенична стартер - 400 грам
- Вода кімнатної температури - 600 мілілітрів(200 мл. В закваску, 400 мл. В тісто)
- Сіль - 15 грам
Для приготування закваски, стартер змішайте з водою кімнатної температури і просіяного борошном. Накрийте і залиште при кімнатній температурі на 8-10 годин.
Розведіть закваску водою кімнатної температури, перемішайте і додайте сіль. Вилийте розведену закваску в миску тістоміса, додайте просіяне борошно і місіть п'ять хвилин на другій швидкості.
Округлите тісто, перекладіть в миску, змащену олією і накрийте харчовою плівкою. Залиште тісто на 3-4 години при кімнатній температурі.
Робочу поверхню злегка присипте борошном, викладіть тісто і розділіть на 2 частини, округлятимете їх. Накрийте тісто і залиште на 15-20 хвилин. Надайте тесту необхідну форму і перекладіть в кошик, присипану рисовим борошном.
Накрийте і залиште на 60-90 хвилин при кімнатній температурі. Акуратно перекладіть заготовки на пергамент, струсіть зайву муку і зробіть надріз. Духовку і камінь для хліба розігрійте до 200 градусів.
Випікайте хліб в розігрітій до 200 градусів духовці 40-45 хвилин. Хліб повністю остудіть на решітці. Смачного!