Бездріжджовий хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Прошу любити і жалувати - хліб на заквасці. Цей рецепт я знайшла в старовинній кулінарній книзі своєї бабусі. Зроблено своїми руками, він не просто смачний, але ще і дуже корисний.
Хочу поділитися з вами, як приготувати бездріжджовий хліб на заквасці з родзинок. Що, що, саме з родзинок. Хліб виходить солодким, що дуже подобається моїм домашнім. Під час випікання хліба я ще роблю різні домашні намазки на хліб (сирну, кабачкову, курячу). Якщо раптом хліб з першого разу не вийти, то з намазуванням його все одно з'їдять.
- Ізюм - 30 грам
- Вода - 0, 5 склянки
- Житнє борошно - 0, 5 склянки(+4 Ст. Ложки)
- Мед - 1 Чайна ложка
- Тепла вода - 0, 5 склянки
- Мед - 1 Ст. Ложка
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Висівки - 0, 5 склянки
- Мелена гвоздика - 0, 5 чайних ложки
- Мелений коріандр - За смаком (на кінчику ножа)
- Мускатний горіх - 1 Чайна ложка
- Мелений імбир - 1 Чайна ложка
- Соняшникова нерафінована олія - 2-3 Ст. Ложок
- Борошно житнє - За смаком (щоб тісто було густим)
1
Для початку потрібно зробити закваску. Насамперед розімніть товкачем жменю родзинок, додайте воду, борошно (півсклянки), мідь. Добре перемішайте, помістіть в банку, накрийте її ганчірочкою і поставте в тепле місце.
2
На другий день процідіть закваску, додайте ще борошна і трохи води, щоб закваска по консистенції стала як сметана, знову поставте в тепле місце. На наступний день ваша закваска буде готова. Візьміть половину закваски для приготування хліба, а другу частину поставте в холодильник.
3
Тепер можна приступати до замішування тіста. З'єднайте воду, мідь, сіль, закваску і добре перемішайте. Після додайте всілякі спеції. Потім влийте олію, перемішайте і додайте просіяне житнє борошно. Тісто має бути густим.
4
Гарненько присипте стіл борошном і викладіть тісто. Зверху посипте борошном і почніть вимішувати. Обов'язково потрібно посипати борошном, так як тісто буде дуже сильно липнути до рук. Ідеальний варіант, коли тісто всередині липке, а зовні сухе.
5
Сформуйте з тіста кулю і перекладіть його в змащену маслом форму для випікання. Зверху можете посипати тісто кунжутом або зробити надрізи як у батона. Зачекайте 1 годину поки тісто підійде.
6
Після того, як майбутній хліб підніметься, поставте його в духовку на 40-60 хвилин. Температура випікання повинна бути 220-230 градусів. І ні в якому разі не відкривайте духовку перші 20 хвилин.
7
Готовій випічці дайте охолонути. Смачного!