Амарантовий хліб на заквасці
(покроковий рецепт з фото)
Ви можете замінити близько 5% муки під час приготування хліба амарантового борошном і отримати неймовірно ароматний амарантовий хліб. У цьому рецепті розповім, як приготувати такий хліб на заквасці.
Особливістю даного хліба є не тільки три види пшеничного борошна, але і додавання амарантового борошна в тісто - крупчатки або простий борошна з насіння амаранту. Саме завдяки їй хліб виходить більш ароматним, чим звичайно. Пшенична стартер, яка лежить в основі тесту, робить готову випічку корисніше дріжджовий, нітрохи не поступаючись їй до смаку. Із заявлених в рецепті інгредієнтів виходить дві буханки смачного хліба, так що можете сміливо запрошувати рідних на ароматну випічку!
- Пшеничне борошно - 550 грам (вищий сорт)
- Пшеничне борошно - 385 грам (перший сорт, 185 грам в закваску, 200 грам в тісто)
- Вода - 621 грам(185 грам для закваски, 436 грам для тіста)
- Борошно пшеничне - 50 грам (цільнозерновий)
- Борошно амарантового - 50 грам
- Пшенична стартер - 370 грам
- Сіль - 15 грам
- Дріжджі стартер - 1-2 Ст. Ложок
Приготуйте опару. Закваску-стартер викладіть в миску, додайте воду і ретельно перемішайте. Додайте борошно, перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою і залиште при кімнатній температурі на 8 годин.
У миску тістоміса додайте опару, воду і добре перемішайте. Додайте всю просіяне борошно і місіть протягом 1 хвилини на першій швидкості, після чого вимкніть тістомісильник і залиште тісто на 30-40 хвилин.
Додайте сіль і вимішують тісто на другій швидкості протягом 5 хвилин. Округлите тісто, викладіть в попередньо змащену олією миску, накрийте плівкою і залиште на 1 годину при кімнатній температурі.
Потім один край тіста розтягніть і загорніть до центру. Повторіть з усіма краями тіста. Округлите тісто і залиште під харчовою плівкою ще на одну годину. Знову повторіть обминання тіста, округлятимете його і залиште під плівкою на годину.
Тісто викладіть на робочу поверхню, присипану борошном. Округлите тісто і накрийте мискою на 15 хвилин. Розділити тісто на дві частини. Кожну частину округлятимете і сформуйте батон.
Викладіть батон в кошик для вистоювання швом вгору і присипте борошном. Накрийте плівкою і залиште на 1 час. Акуратно перекладіть хліб на лопатку, струсіть пензликом зайву муку і зробіть кілька глибоких надрізів.
Збризніть хліб водою. Духовку і хлібопекарський камінь розігрійте до 200 градусів і випікайте хліб 40-45 хвилин. Остудіть хліб на решітці. Смачного!