Батон по ГОСТу
(покроковий рецепт з фото)
Всі пам'ятають той самий "батон по ГОСТу"? м'який, повітряний, з білосніжним м'якушем, на який так приємно намазати смачне вершкове масло або покласти шматочок ковбаски! Давайте його приготуємо?
Процес приготування батона по ГОСТу досить простий, необхідно підготувати продукти відповідно до кількості, зазначеним в рецепті і слідувати покроковим рекомендаціям. Спробуйте!
- Борошно пшеничне - 270 грам (вищий сорт)
- Вода - 170 мілілітрів
- Цукровий пісок - 16 грам
- Сіль - 4 грами
- Дріжджі - 5 грам (свіжі, пресовані)
- Вершкове масло - 10 грам (або маргарину)
- Масло рослинне - 10 грам (для змазування)
Підготуйте необхідні інгредієнти.
В 100 мілілітрах розчиніть дріжджі.
Додайте 130 грам борошна.
Замісити опару, накрийте харчовою плівкою і залиште для бродіння на 3-4 годину.
Додайте в опару, що підійшла сіль і цукор.
Влийте воду, що залишилася.
Додайте залишилася борошно і замісити тісто, вимішують його 5 хвилин.
Додайте м'яке вершкове масло (або маргарину) і вимішують ще 5 хвилин, поки тісто не стане гладким і перестане прилипати до столу і рукам.
Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште для бродіння на 90 хвилин, поверхню ємності змастіть рослинною олією, через 30 хвилин від початку бродіння зробіть одну обминку.
Через 90 хвилин тісто збільшилося в об'ємі в 1, 5 - 2 рази.
Змастіть рослинним маслом робочу поверхню столу і викладіть тісто.
Загорніть частина тесту до центру.
Зробіть ще один оборот, загорнувши тісто рулетом, Кінець кліпу тест.
Перекладіть заготовку батона швом вниз на лист для випічки і дайте расстойку 15-20 хвилин.
Розігрійте духовку до 240 градусів до початку випічки, потім зробіть на батоні кілька косих надрізів гострим ножем.
Випікайте батон перші 10 хвилин при максимальній температурі. Потім понизьте температуру до 180-200 градусів, відкрийте дверцята духовки, щоб випустити жар і продовжуйте випікати ще 25-30 хвилин, стежте за готовністю. Повністю готовий батон охолодіть на решітці до кімнатної температури.
Батон по ГОСТу повинен важити 400 грам (плюс, мінус 20 грам), в результаті того, що я використовувала пресовані дріжджі, а не сухі, мій батон має вагу 424 грам, що теж відповідає вимогам ГОСТу.
Батон вийшов м'який, ароматний і повітряний.
Приємного чаювання!