Рецепт Батон по ГОСТу фото

Батон по ГОСТу
(покроковий рецепт з фото)

Українська кухня
Борошно
Вегетаріанське харчування, Пісні страви, Веганські страви
На обід, На сніданок
Випічка, Хліб

Всі пам'ятають той самий "батон по ГОСТу"? м'який, повітряний, з білосніжним м'якушем, на який так приємно намазати смачне вершкове масло або покласти шматочок ковбаски! Давайте його приготуємо?

Процес приготування батона по ГОСТу досить простий, необхідно підготувати продукти відповідно до кількості, зазначеним в рецепті і слідувати покроковим рекомендаціям. Спробуйте!

  • Борошно пшеничне - 270 грам (вищий сорт)
  • Вода - 170 мілілітрів
  • Цукровий пісок - 16 грам
  • Сіль - 4 грами
  • Дріжджі - 5 грам (свіжі, пресовані)
  • Вершкове масло - 10 грам (або маргарину)
  • Масло рослинне - 10 грам (для змазування)
батон по ГОСТу - фото крок 1
Підготуйте необхідні інгредієнти.
батон по ГОСТу - фото крок 2
В 100 мілілітрах розчиніть дріжджі.
батон по ГОСТу - фото крок 3
Додайте 130 грам борошна.
батон по ГОСТу - фото крок 4
Замісити опару, накрийте харчовою плівкою і залиште для бродіння на 3-4 годину.
батон по ГОСТу - фото крок 5
Додайте в опару, що підійшла сіль і цукор.
батон по ГОСТу - фото крок 6
Влийте воду, що залишилася.
батон по ГОСТу - фото крок 7
Додайте залишилася борошно і замісити тісто, вимішують його 5 хвилин.
батон по ГОСТу - фото крок 8
Додайте м'яке вершкове масло (або маргарину) і вимішують ще 5 хвилин, поки тісто не стане гладким і перестане прилипати до столу і рукам.
батон по ГОСТу - фото крок 9
Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште для бродіння на 90 хвилин, поверхню ємності змастіть рослинною олією, через 30 хвилин від початку бродіння зробіть одну обминку.
батон по ГОСТу - фото крок 10
Через 90 хвилин тісто збільшилося в об'ємі в 1, 5 - 2 рази.
батон по ГОСТу - фото крок 11
Змастіть рослинним маслом робочу поверхню столу і викладіть тісто.
батон по ГОСТу - фото крок 12
Загорніть частина тесту до центру.
батон по ГОСТу - фото крок 13
Зробіть ще один оборот, загорнувши тісто рулетом, Кінець кліпу тест.
батон по ГОСТу - фото крок 14
Перекладіть заготовку батона швом вниз на лист для випічки і дайте расстойку 15-20 хвилин.
батон по ГОСТу - фото крок 15
Розігрійте духовку до 240 градусів до початку випічки, потім зробіть на батоні кілька косих надрізів гострим ножем.
батон по ГОСТу - фото крок 16
Випікайте батон перші 10 хвилин при максимальній температурі. Потім понизьте температуру до 180-200 градусів, відкрийте дверцята духовки, щоб випустити жар і продовжуйте випікати ще 25-30 хвилин, стежте за готовністю. Повністю готовий батон охолодіть на решітці до кімнатної температури.
батон по ГОСТу - фото крок 17
Батон по ГОСТу повинен важити 400 грам (плюс, мінус 20 грам), в результаті того, що я використовувала пресовані дріжджі, а не сухі, мій батон має вагу 424 грам, що теж відповідає вимогам ГОСТу.
батон по ГОСТу - фото крок 18
Батон вийшов м'який, ароматний і повітряний.
батон по ГОСТу - фото крок 19
Приємного чаювання!

Схожі рецепти