Батон по ГОСТу
(покроковий рецепт з фото)
Кількість порцій: 4
Час приготування: 4 г. 0 хв.
Всі пам'ятають той самий"батон по ГОСТу" ? м'який, повітряний, з білосніжним м'якушем, на який так приємно намазати смачне вершкове масло або покласти шматочок ковбаски! Давайте його приготуємо?
Опис приготування:
Процес приготування батона по ГОСТу досить простий, необхідно підготувати продукти відповідно до кількості, зазначеним в рецепті і слідувати покроковим рекомендаціям. Спробуйте!
- Борошно пшеничне - 270 грам (вищий сорт)
- Вода - 170 мілілітрів
- Цукровий пісок - 16 грам
- Сіль - 4 грами
- Дріжджі - 5 грам (свіжі, пресовані)
- Вершкове масло - 10 грам (або маргарину)
- Масло рослинне - 10 грам (для змазування)
Підготуйте необхідні інгредієнти.
В 100 мілілітрах розчиніть дріжджі.
Додайте 130 грам борошна.
Замісити опару, накрийте харчовою плівкою і залиште для бродіння на 3-4 годину.
Додайте в опару, що підійшла сіль і цукор.
Влийте воду, що залишилася.
Додайте залишилася борошно і замісити тісто, вимішують його 5 хвилин.
Додайте м'яке вершкове масло (або маргарину) і вимішують ще 5 хвилин, поки тісто не стане гладким і перестане прилипати до столу і рукам.
Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште для бродіння на 90 хвилин, поверхню ємності змастіть рослинною олією, через 30 хвилин від початку бродіння зробіть одну обминку.
Через 90 хвилин тісто збільшилося в об'ємі в 1, 5 - 2 рази.
Змастіть рослинним маслом робочу поверхню столу і викладіть тісто.
Загорніть частина тесту до центру.
Зробіть ще один оборот, загорнувши тісто рулетом, Кінець кліпу тест.
Перекладіть заготовку батона швом вниз на лист для випічки і дайте расстойку 15-20 хвилин.
Розігрійте духовку до 240 градусів до початку випічки, потім зробіть на батоні кілька косих надрізів гострим ножем.
Випікайте батон перші 10 хвилин при максимальній температурі. Потім понизьте температуру до 180-200 градусів, відкрийте дверцята духовки, щоб випустити жар і продовжуйте випікати ще 25-30 хвилин, стежте за готовністю. Повністю готовий батон охолодіть на решітці до кімнатної температури.
Батон по ГОСТу повинен важити 400 грам (плюс, мінус 20 грам), в результаті того, що я використовувала пресовані дріжджі, а не сухі, мій батон має вагу 424 грам, що теж відповідає вимогам ГОСТу.
Батон вийшов м'який, ароматний і повітряний.
Приємного чаювання!