Батон «5 злаків»
(покроковий рецепт з фото)
Процес випічки домашнього хліба неймовірно захоплюючий. Крім того, ви завжди можете зробити його не тільки смачним, але і корисним. Хочу поділитися з вами одним приголомшливим рецептом. Дуже раджу!
І нехай цей варіант, як приготувати батон"5 злаків" не найпростіший, але він коштує кожної витраченої хвилини на кухні. Ви завжди можете варіювати набір злаків, використовуючи ті, що є у вас під рукою. Процес займає чимало часу, так як заготовки повинні "визріти", щоб вийшов ідеальний батон. Він чудово поєднує в собі насичений смак і безсумнівну користь. Повірте, такий хліб просто не порівняти з тим, що продають на полицях магазинів.
- Борошно - 500 грам (цільнозернових і пшеничне в рівних пропорціях)
- Вода - 390 мілілітрів
- Дріжджі - 7 грам (свіжі)
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Мед - 1 Чайна ложка (з гіркою)
- Злаки - 125 грам (пшоно, овес, Зерно зернових, насіння льону та соняшнику)
1. Приготування такого батона розділене на кілька етапів. Для початку в глибоку миску всипте злаки (я насіння соняшнику не замочувала, а додала відразу в тісто). Доведіть невелику кількість води до кипіння, влийте її в мисочку. Накрийте харчової плівкою і залиште на 10-12 годин (найзручніше на ніч).
2. В окремій мисочці з'єднайте 110 мілілітрів води і третину дріжджів. Розчиніть їх як слід. Додайте половину солі і 175 грам пшеничного борошна. Все як слід перемішайте, також накрийте плівкою і залиште годин на 12 (можна збільшити час до 15-16 годин) в теплому місці.
3. Коли наші 12-14 годин вже пройшли, можна приступати до замісу тіста. У глибоку миску всипте борошно, дріжджі, сіль. Додайте мед, воду і злаки, включаючи насіння соняшнику. Перемішайте тісто як слід. Зручно використовувати для цього міксер, наприклад.
4. Додайте сьогодення і визріли тісто.
5. Продовжуйте замішувати, поки тісто не стане повністю однорідним. Не бійтеся, якщо воно буде злегка липнути до рук. Готове тісто накрийте чистим рушником і залиште в теплі.
6. Приблизно через годину розімніть злегка і складіть конвертиком тісто, як при приготуванні листкового тіста.
7. Знову скачайте в кульку і залиште ще на годину.
8. Тісто підійшло, значить можна приступати до формування майбутнього батона.
9. Надайте тесту потрібну форму і залиште його ще на півгодинки приблизно, накривши рушником або плівкою.
10. Тепер можна зробити неглибокі надрізи і відправити батон в розігріту до 200 градусів духовку.
11. При запіканні краще встановити ємність з водою на перші хвилин 15, щоб був пар. Після приберіть воду і випікайте ще хвилин 20-25 до готовності.
12. Перед подачею як слід остудіть батон.
Смачного!
Смачного!