Балик з щуки
(покроковий рецепт з фото)
Мало хто знає, що слово "балик" в перекладі з тюркського означає риба, і саме рибні делікатеси раніше могли мати таку назву. Як приготувати балик з щуки будинку? Це досить просто.
В першу чергу потрібно відзначити, що щука обов'язково повинна бути свіжою - це гарантує її хороший і рівномірний просол.
1. Відрізати щуці голову і випатрати. Чистити рибу від луски не потрібно.
2. Зробити розріз уздовж хребта по всій довжині тушки.
3. Повернувши рибину черевом догори, розкласти її і акуратно зробити поперечні надрізи - це дозволить максимально поліпшити посол, дозволяючи солі потрапити всередину навіть самих товстих місць тушки.
4. Солимо тушку. Для цього злегка, рівномірно посипаємо її крупною сіллю. Якщо рибина досить велика, то сіль необхідно додатково засипати і в розрізи. Що стосується засолу, то тут потрібно правильно підібрати кількість солі, адже пересолений балик з щуки втратить свій ніжний смак, а в разі, якщо солі буде недостатньо, він може просто пропасти.
5. Далі рибу складаємо шкурою назовні, кладемо її в будь-яку емальований посуд і залишаємо на 20-30 хвилин.
6. Для того, щоб щука трохи підсохла і обвітрилася, її необхідно підвісити в розгорнутому вигляді в добре провітрюваному і захищеному від мух місці, уникаючи при цьому потрапляння на неї сонячних променів. Зазвичай цей процес займає не більше 1-2 днів.
7. Після того, як щука підсохла, знімаємо її і кладемо вниз лускою на решітку в духовку, де при маленькому вогні вона повинна нудитися протягом 5-9 годин (в залежності від особливостей духовки і розміру риби). Щоб виходила волога і зайвий жар, дверцята духовки потрібно залишити відкритими на 1-2 см., для цього можна підкласти під неї який-небудь предмет з негорючого матеріалу.
Про готовність балика з щуки можна судити по зміні кольору м'яса, воно повинно стати жовто-золотистим.
Такий вишуканий делікатес відмінно підійде до святкового столу, може використовуватися як у вигляді нарізки, так і для бутербродів або в ролі окремого страви, але то, що він підкорить вас своєю ніжною консистенцією і прекрасним смаком - ще б пак!
- Щука - 1 штука
- Сіль - За смаком
1. Відрізати щуці голову і випатрати. Чистити рибу від луски не потрібно.
2. Зробити розріз уздовж хребта по всій довжині тушки.
3. Повернувши рибину черевом догори, розкласти її і акуратно зробити поперечні надрізи - це дозволить максимально поліпшити посол, дозволяючи солі потрапити всередину навіть самих товстих місць тушки.
4. Солимо тушку. Для цього злегка, рівномірно посипаємо її крупною сіллю. Якщо рибина досить велика, то сіль необхідно додатково засипати і в розрізи. Що стосується засолу, то тут потрібно правильно підібрати кількість солі, адже пересолений балик з щуки втратить свій ніжний смак, а в разі, якщо солі буде недостатньо, він може просто пропасти.
5. Далі рибу складаємо шкурою назовні, кладемо її в будь-яку емальований посуд і залишаємо на 20-30 хвилин.
6. Для того, щоб щука трохи підсохла і обвітрилася, її необхідно підвісити в розгорнутому вигляді в добре провітрюваному і захищеному від мух місці, уникаючи при цьому потрапляння на неї сонячних променів. Зазвичай цей процес займає не більше 1-2 днів.
7. Після того, як щука підсохла, знімаємо її і кладемо вниз лускою на решітку в духовку, де при маленькому вогні вона повинна нудитися протягом 5-9 годин (в залежності від особливостей духовки і розміру риби). Щоб виходила волога і зайвий жар, дверцята духовки потрібно залишити відкритими на 1-2 см., для цього можна підкласти під неї який-небудь предмет з негорючого матеріалу.
Про готовність балика з щуки можна судити по зміні кольору м'яса, воно повинно стати жовто-золотистим.
Такий вишуканий делікатес відмінно підійде до святкового столу, може використовуватися як у вигляді нарізки, так і для бутербродів або в ролі окремого страви, але то, що він підкорить вас своєю ніжною консистенцією і прекрасним смаком - ще б пак!