Запечена пшоняна каша з чорносливом
(покроковий рецепт з фото)
Таку кашу готувала моя бабуся і запікала вона її в грубці. Смак і аромат тієї каші я пам'ятаю до цих пір. І ви, що було найсмачнішим? піджареної корочка, яку ми зішкрібали зі стінок чавунця
Смак цієї каші я пам'ятаю з дитинства і готую її досить часто і не тільки з чорносливом, але і з курагою або з родзинками. Ця каша зовсім не схожа на зварену на плиті, більше схожа на пиріг або запіканку. Словами не передати - приготуйте і спробуйте:)
- Пшоно - 1/2 склянки
- Молоко - 1/2 склянки
- Вершкове масло - 30-40 грам
- Чорнослив - 6-8 штук
- Яйця - 1 штука
- Цукор - 1 Ст. Ложка (за смаком)
- Ванільний цукор - 0, 5 чайних ложки
- Сіль - 1/3 чайних ложки
1. Щоб пшоно не гірчить, я завжди заливаю його окропом хвилин на 5-7. Потім воду зливаємо і крупу промиваємо холодною водою, доти, поки вода не буде прозорою.
2. Заливаємо промиту крупу склянкою холодної води, додаємо сіль і варимо на середньому вогні без кришки і ні в якому разі не перемішуємо.
3. Коли рівень води опустився нижче рівня крупи більше ніж на половину, додаємо вершкове масло. Розкладаємо невеликі шматочки по всій поверхні каші, накриваємо кришкою і вимикаємо вогонь під каструлею. Ми залишаємо хвилин на 15. А потім вже можна кашу перемішати і остудити.
4. Чорнослив заливаємо окропом хвилин на 5-10, час залежить від ступеня жорсткості чорносливу. Потім воду зливаємо.
5. Молоко перемішуємо з яйцем.
6. Пшоняну кашу перемішуємо з чорносливом, нарізаним на шматочки, цукром звичайним і ванільним.
7. Заливаємо молочно-яєчною сумішшю і ще раз перемішати.
8. Кашу можна запікати у великій формі, а можна в маленьких. Змащуємо форми вершковим маслом і наповнюємо кашею.
9. І запікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці хвилин 35-40. А можна і трохи довше - тоді скоринка буде поджарістая:)
10. І ось така смачна і ароматна каша виходить. Чи не така як з печі, але теж вкуснющая:)