Закрита піца з овочами
(покроковий рецепт з фото)
Закрита піца (або кальзон - від італійського calzone) виходить ще більш соковитою і ароматною, ніж звичайна. Але і приготувати її трохи складніше.
Знаю, що в піцеріях закриті піци користуються не меншим успіхом, ніж відкриті, проте вдома їх готують одиниці, тому що не знають, як зробити закриту піцу. В дійсності, закрита піца в приготуванні чи не геть клопітно звичайної - і даний рецепт з фото це підтверджує. Закрита піца виходить куди більш соковитою і ароматною, ніж звичайна, в ній зберігається більшу кількість соків і рідин. У цьому рецепті в якості начинки використовуються овочі, але при бажанні можна додавати і м'ясо, гриби, рибу. Хай щастить!
- Борошно пшеничне - 500 грам
- Дріжджі сухі - 5 грам
- Сіль морська - 1/2 чайних ложки
- Оливкова олія - 90 мілілітрів
- Цибуля ріпчаста - 1 штука
- Часник - 3 зубчики
- Кабачки - 800 грам
- Томати у власному соку - 800 грам
- Базилік зелений свіжий - 30 грам
- Каперсами - 15 грам
- Моцарелла - 100 грам
Починаємо з тіста. Змішуємо борошно, сіль і дріжджі, робимо з цієї маси гірочку з поглибленням в середині. Вливаємо в поглиблення 300 мл води з оливковою олією, гарненько перемішуємо.
Коли всі інгредієнти для тіста гарненько перемішається, можна починати місити тісто. Тісто потрібно замісити сумлінно, щоб воно вийшло дуже еластичним - інакше закрита піца не вийде. Zamesiv, ставимо тісто в тепле місце хвилин на 40 - воно має піднятися.
А поки тісто піднімається - ми приготуємо начинку. Розігріваємо в сковороді оливкове масло, потім пасеруємо там дрібно нарізані цибулю і часник. Через кілька хвилин додаємо нарізані кубиками кабачки і томати у власному соку разом з рідиною.
Коли томати розм'якнуть - зменшуємо вогонь і хвилин 20 тушкуємо овочі.
В кінці гасіння додаємо нарубані листя базиліка, каперсами, солимо і перчимо нашу овочеву начинку, гарненько перемішуємо і знімаємо з вогню.
Коли тісто підніметься, необхідно ще раз гарненько його замісити, розділити на чотири частини і кожен з них розкачати на круглий пласт товщиною десь в 0, 5 см. На половину кожного пласта викладаємо овочеву начинку і пару кульок моцарелли.
Другою половинкою тесту накриваємо начинку.
Гарненько скріплюємо краю.
Кладемо закриті піци на змащене маслом деко, зверху робимо пару-трійку надрізів (це робиться для того, щоб непотрібна рідина википала), зверху скроплюємо маслом - і випікаємо до готовності (близько 20 хвилин при температурі 180 градусів).