Торт із заварного тесту з лимонним курдом
(покроковий рецепт з фото)
У цьому по-справжньому ніжному десерті гармонійно поєднується м'якість заварних коржів і насичений смак лимонного крему. Такий дует припаде до смаку всім шанувальникам вишуканої і в міру солодкої випічки.
Описаний в рецепті спосіб випікання основи торта з заварного тесту передбачає отримання вологого зрізу між двома частинами готового коржа. Тому ті, хто віддає перевагу більш сухі коржі, можуть спекти їх по черзі, розділивши тісто на 2 половини. Це ніяк не вплине на смакові якості готового виробу, але спростить формування торта.
- Яйця курячі - 7 штук
- Вершкове масло - 150 грам(100 г - в тісто, 50 г - в вершках )
- Вода - 250 мілілітрів
- Борошно пшеничне - 150 грам
- Лимон - 1 штука (середнього розміру)
- Цукровий пісок - 80 грам
- Сіль кухонна - 1/4 чайних ложки
- Розпушувач - 1 Чайна ложка
- Крохмаль кукурудзяний - 30 грам
В першу чергу підготуйте всі продукти, які входять до складу торта з заварного тіста з лимонним курдом.
Далі займіться приготуванням тесту. Для цього помістіть в невелику каструльку вершкове масло (100 грам), воду і сіль. Нагрівайте вміст каструльки на середньому вогні до розтоплення масла. При цьому помішуйте суміш ложкою (бажано дерев'яною).
Дочекайтеся того моменту, коли рідина стане гарячою (кипіти вона не повинна), зменшіть вогонь до мінімуму і поступово всипте просіяне борошно, ретельно і швидко розмішуючи масу, щоб уникнути появи грудочок.
Не припиняючи ретельно розмішувати вміст каструльки, переконайтеся в тому, що борошняна маса придбала однорідну консистенцію і легко відстає від стінок ємності. Після чого зніміть каструльку з плити і дайте заварному тесту злегка охолонути (5-10 хвилин).
Поки тісто остигає, приготуйте лимонний курд. З цією метою помістіть в ківш 3 жовтка, взяті із загальної кількості яєць, цукор, кукурудзяний крохмаль, цедру (зніміть з допомогою дрібної терки) і сік лимона.
З'єднайте всі компоненти крему за допомогою віночка і прогрійте суміш на слабкому вогні до загусання, ретельно розмішуючи її.
Зніміть ківш з лимонним курдом з плити, відразу додайте в нього вершкове масло (50 грам), розмішайте до розчинення масла і перекладіть в іншу ємність, щоб крем швидше охолов. Накрийте ємність кришкою або харчовою плівкою.
Введіть в тепле заварне тісто по черзі 4 яйця і білки, що залишилися від приготування лимонного курдів. При цьому слід враховувати, що для тесту може знадобитися не 3, а 2 білка. Це залежить від розміру яєць.
Ретельно розмішуйте тісто після додавання кожного яйця і білка, домагаючись повністю однорідної консистенції. В кінці приготування тіста додайте в нього розпушувач і знову добре розмішайте.
Готове заварне тісто має бути досить в'язким, однорідним і злегка глянсовим.
Перекладіть тісто в підготовлену форму. Вона повинна мати високі бортики, так як при випіканні тісто буде добре підніматися. Можна також поділити тісто на 2 частини і випікати по черзі 2 коржа.
Випікайте корж при температурі 190-200 градусів протягом 30-35 хвилин до золотистого кольору. Дайте готовому коржу охолонути і обережно розріжте його на 2 частини.
Розподіліть лимонний курд по поверхні однієї з частин.
Розподіліть лимонний курд по поверхні однієї з частин.
Акуратно накрийте крем другою частиною коржа і за бажанням посипте цукровою пудрою. Торт готовий!