Торт «Фрезье»
(покроковий рецепт з фото)
Що таке торт "фрезье"? Цей десерт французької кухні і являє собою торт з бісквіту з прошарком желіровать заварного крему. Фрезье завжди готується зі свіжими ягодами полуниці.
Торт "фрезье" можна спробувати буквально в кожній кондитерській Франції. Це як візитна картка французької кухні і, звичайно, в сезон полуниці багато кондитерських готують цей десерт і подають своїм гостям. Не обов'язково їхати до Франції якщо знаєш, як приготувати Фрезье будинку.
- Молоко коров'яче - 400 мілілітрів
- Полуниця - 600 грам
- Вершкове масло - 150 грам
- Крохмаль картопляний або кукурудзяний - 2-3 Ст. Ложок
- Цукровий пісок - 400 грам
- Цукор ванільний - 2 чайних ложки
- Розпушувач - 0, 5 чайних ложки
- Борошно пшеничне - 5 Ст. Ложок(2, 5 -3 ст. Ложки для тесту, 2 ст. Ложки - для крему)
- Желатин сухий в гранулах - 1, 5 Ст. Ложки
- Полуничний лікер - 100 мілілітрів (можна замінити на 2 ст. Ложки цукру, розведених в 4 ст. Ліжках води. Закип'ятити, цим сиропом змастити пензликом коржі.)
Візьміть молоко, вершкове масло, борошно, ванільний цукор, цукровий пісок, желатин, ягоди полуниці великі, желатин, яйця, крохмаль картопляний або кукурудзяний. Для прикраси торта візьміть шоколадну стружку або шоколадну глазур або просто какао-порошок.
Спочатку приготуємо коржі. Відокремте білки від жовтків так, щоб в відокремлені білки не потрапив жовток. Інакше білок не зіб'ється. У трьох яєць відокремте білки. Жовтки помістіть в миску. Додайте 3 ст. Ложки цукрового піску (без верху) і Збийте. Додайте ванільний цукор і знову збийте.
До отриманої маси додайте 0, 5 чайної ложки розпушувача, 1 столову ложку кукурудзяного або картопляного крохмалю (різниці особливої немає, який крохмаль вибрати), 2, 5 столові ложки пшеничного борошна. Замісити тісто.
Окремо збийте білки до жорстких піків. Якщо перевернути миску, білки не повинні випадати. Взагалі не повинні рухатися. Це означає, що ви збили білки добре.
У тісто по столовій ложці введіть білки. Розмішуйте без міксера в одному напрямку. Якщо тісто заважати в різні боки, білки в тесті осядуть.
Отримаємо ось таке бісквітне тісто. Дане тісто відрізняється від звичайного бісквітного класичного тесту тим, що тут в складі міститься крохмаль і доданий розпушувач.
На двох аркушах пергаменту для випічки окресліть олівцем коло за розміром рознімної форми. Пергамент переверніть на іншу сторону, щоб олівець не відбився на готовому коржі. До кола викладіть порцію тесту для одного коржа. Розподіліть тісто по колу. Загалом має вийти 2 коржа.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте коржі в духовці по черзі (12-15 хвилин).
В окремій мисці збийте 4 яйця з 4-5 ст. Ложками цукру. Додайте 200 мл молока. Додайте 1 ст. Ложку кукурудзяного крохмалю і 2 ст. Ложки пшеничного борошна (без гірки). Розмішайте.
В окремій мисці збийте 4 яйця з 4-5 ст. Ложками цукру. Додайте 200 мл молока. Додайте 1 ст. Ложку кукурудзяного крохмалю і 2 ст. Ложки пшеничного борошна (без гірки). Розмішайте.
В окремій каструлі закип'ятіть 200 мл молока. Яєчну масу влийте в молоко тонкою цівкою, постійно розмішуючи. Яєчна маса завариться і у вас вийде однорідний, густий заварний крем. Можна додати в крем ванількі.
Крем зніміть з вогню. Перекладіть в миску і дайте охолонути. Остигає крем застеліть харчовою плівкою, щоб він не заветрівается при охолодженні. Харчова плівка повинна торкатися поверхні самого крему, щоб на поверхні крему не утворювалася груба кірочка.
Форму для випічки застеліть харчовою плівкою. Обов'язково застелити дно і стінки. Форма повинна бути роз'ємна. На дно форми покладіть перший корж. Його можна підрізати по краях форми, якщо при випічки він вийшов трохи ширше, ніж форма.
За рецептом корж потрібно просочити полуничним сиропом, приготованим на основі полуничного лікеру і води. Але скажу вам: цього можна було і не робити. Крему буде досить, коржі будуть соковиті. Якщо ви вирішите слідувати рецептом, то 2-3 ст. Ложки полуничного лікеру змішайте з 2-3 ложками кип'яченої води. Цим сиропом просочіть перший корж. Свіжу полуницю вимити, видалити хвостики і нарізати на половинки. Половинки полуниці встановити по краю форми, зрізом до форми.
Розведіть желатин в 4-5 ст. Ліжках води. Мисочку з набряклим желатином поставте в мікрохвильовку і підігрійте на повній потужності 20 секунд. Желатин стане рідким. Злегка остудіть желатинову масу і введіть в крем. Вершкове масло кімнатної температури збийте і додайте до нього партіями крем. Збийте. Наш крем готовий.
Партію крему викладіть на корж так, щоб полуниця не рухалася. Частину, що залишилася полуницю ( я її залишила цілої) покладіть в центрі крему довільно. Чим більше полуниці, тим смачніше.
Зверху викладіть 3-4 ст. Ложки крему. Розрівняйте. Покладіть зверху другий корж, підрізавши краю за формою.
Залишки крему викладіть зверху, розподіліть. Поставте торт в холодильник на 8 годин. Вам може здатися, що торт застиг швидше. Насправді ні. Усередині дуже багато крему. Потрібно мати терпіння і почекати повного охолодження і застигання. Перед подачею зніміть форму з торта. Присипте його какао, шоколадною стружкою або покрийте глазур'ю. Прикрасьте торт ягодами полуниці.
Охолоджений торт нарізаємо і подаємо до столу. Зберігати в холодильнику такий торт можна не більше 2 діб. Свіжі фрукти вимагають дотримання температурного режиму. Торт можна зберігати тільки в холодильнику.