Подовий хліб
(покроковий рецепт з фото)
Кількість порцій: 8
Час приготування: 12 г. 0 хв.
Подовий хліб - це найдавніший спосіб приготування хліба. У нижній частині печі, "на підлозі" - готується такий хліб без форми, для закваски. Рецептів дуже багато, уявляю свій варіант цього хліба.
Опис приготування:
Приготувати ароматний подовий хліб у звичайній домашній духовці зовсім не проблема, процес здається тривалим, але практичної участі він майже не вимагає, тому рецепт зовсім не складний, головне, мати бажання спекти такий хліб. У покрокової інструкції до рецептом розказано, як його приготувати.
- Кисломолочная закваска - 70 грам(100% вологості, якщо закваски немає, додайте до загальної ваги продуктів: 35 мл. Води, 30 грам борошна, 5 грам свіжих дріжджів)
- Дріжджі - 3 грами (свіжі, хлібопекарські)
- Вода - 250 грам
- Борошно житнє - 70 грам
- Борошно пшеничне - 70 грам(2 сорт)
- Борошно пшеничне - 200 грам (вищий сорт)
- Сіль - 1 Чайна ложка
- Цукор - 1 Чайна ложка
Підготуйте інгредієнти.
У ємність для замішування тіста влийте воду кімнатної температури, розчиніть сіль, цукор, свіжі дріжджі, додайте закваску, розмішайте до однорідного стану.
Просійте всі три види борошна.
Замісити тісто, можна руками, а можна за допомогою міксера.
З періодичністю через 30 хвилин зробіть три обминання, методом"розтягування і складання" . Після третьої обминання накрийте тісто харчовою плівкою і поставте його в холодильник на 10-12 годин.
Тісто після вистоювання в холодильнику.
Присипте робочу поверхню столу борошном, викладіть тісто і не перевертайте його.
Зберіть до центру, "в вузлик" кінці тесту, переверніть"вузлом" вниз і подкатайте.
Поставте заготівлю хліба на расстойку прямо на лист для випічки"вузлом" вниз, з 1 час, нічим не накривайте.
Через годину гострим ножем або лезом бритви зробіть на хлібі надріз. Випікайте перші 10 хвилин при максимальній температурі, з парою. Потім скиньте температуру до 180 градусів і випікайте ще 40 хвилин.
Готовий хліб остудіть до кімнатної температури на решітці. Різати в цей час хліб ще не можна, так як процес готування ще не завершений.
Подовий хліб, приготований таким чином, виходить з хрусткою скоринкою, ароматний, дрібнопористий всередині, дуже смачний.