Паска на жовтках
(покроковий рецепт з фото)
Здобний, солодкий і ароматний паску на жовтках. Якщо ви любите щільну по структурі випічку - тоді цей рецепт для вас.
На світле свято Христової Пасхи багато з нас печуть паски. Рецептів існує безліч. Я печу паски двох видів - за класичним рецептом і ось за цим рецептом приготування пасок на жовтках. Другий варіант - для синочка, якому вони більше до смаку. Паски на жовтках виходять більш щільними і ситними. Ну і повозитися з ними доводиться трохи довше. Крім білкової глазурі паски зверху поливаю ще і цукровою глазур'ю і посипаю горішками. Розповідаю, як приготувати паски на жовтках. Світлого вам свята і смачних пасок!
- Борошно - 1 кілограм (вищого сорту)
- Молоко - 300 мілілітрів
- Дріжджі свіжі - 75 грам
- Цукор - 350 грам
- Вершкове масло - 200 грам
- Яєчні жовтки - 11 штука
- Ізюм - 100-150 грам
- Цукати - 100 грам
- Лимон - 1 штука
- Коньяк - 2 Ст. Ложки
- Сіль - 1 щіпка
- Ваніль - 1 щіпка (якщо у вас ванільний цукор - 1 чайну ложку)
- Обкладинка - 1 щіпка
- Білки - 2 штуки (для глазурі)
- Цукрова пудра - 1, 5 склянки (для глазурі)
- Лимонний сік - 1 Ст. Ложка (для глазурі)
У невелику мисочку наливаємо 150 мл теплого молока і розводимо в ньому дріжджі. Додаємо 100 грам борошна, розмішуємо і ставимо в тепле місце хвилин на 10.
Доводимо до кипіння молоко, що залишилося і заварюємо в ньому 100 грам борошна. Добре розмішуємо.
За цей час дріжджі з борошном піднялися пінкою.
Ретельно змішуємо заварені тісто і пінну масу з дріжджів і борошна. Накриваємо масу рушником і залишаємо приблизно на годину. За цей час вона стане ноздреватой і збільшиться в об'ємі.
Змішуємо жовтки з цукром і сіллю.
Змішуємо приблизно половину жовтків з опарою.
Додаємо 250 грам борошна і добре вимішуємо до однорідності. Накриваємо і залишаємо на 1 час.
Додаємо решту жовткова масу і борошно і вимішуємо тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук.
Підготуємо родзинки і цукати. Ізюм переберемо і замочимо в коньяку. Цукати наріжемо на дрібні шматочки. Натремо цедри з лимона. Розтопимо вершкове масло.
Додаємо в тісто олію, цедру, цукати з родзинками, ваніль з корицею. Добре вимішуємо і ставимо тісто в тепле місце, нехай підходить приблизно годину.
Розкладаємо тісто по формах. Стінки змастіть маслом і злегка посипати борошном. Накладайте тісто до половини форми. У центр кожної форми в тісто я вставляю дерев'яну паличку. Завдяки їй тісто піднімається рівномірно. А ще потім можна буде перевірити чи готовий паску. Коли тісто у формі підніметься, ставимо паски випікатися в духовку при температурі 180 градусів. Випікаємо 40-50 хвилин. Паличка, вийнята з пропеченого паски, буде суха.
Щоб приготувати глазур для пасок, збиваємо два охолоджених білка, півтори склянки цукрової пудри і додаємо сік половини лимона. Збиваємо до тих пір, поки не будуть з'являтися стійкі піки.
Ось які гарні паски у нас спекли Покриваємо паски глазур'ю, коли вони ще теплі. Прикрашаємо по своєму смаку.